Thursday, Jul. 9, 2020

Vjetrovita nedjelja

Autor:

|

29.10.2017

|

Kategorije:

Vjetrovita nedjelja

Vjetrovito vrijeme, posebno u kopnenim krajevima,  obilježilo je posljednju listopadsku nedjelju. Ispred fronte koja se s srednje Europe spuštala prema našim krajevima u unutrašnjosti je puhao jak i olujan jugozapadni vjetar, a s njenim prolaskom zapuhao je jak sjeverni vjetar.

Vjetar je najjači bio na području Ogulina, Tounja, Plaškog i Jospidola. Portal Radio Mrežnica piše da je vjetar izazvao znatne materijalne štete na privatnim i javnim objektima, najviše na krovištima kuća i školskih zgrada.

U samo nekoliko sati ogulinski vatrogasci intervenirali su 19 puta. Uklanjaju drveće s prometnica i saniraju krovove kuća s kojih je vjetar odnio crijep ili lim. Na terenu su uz djelatnike Javne vatrogasne postrojbe Ogulin i dobrovoljni vatrogasci DVD-a Ogulin, Tounj, Plaški i Josipdol dok su vatrogasci ostalih društava s tog područja, u pripravnosti.

Vjetrom pogođena područja obišao je župan Damir Jelić – u Tounju područnu školu gdje je oštećen krov,  te u Ogulinu gdje je oštećen krov Gimnazije Bernardina Frankopana te nekoliko privatnih objekata.

Prema podacima DHMZ-a udari jugozapadnog vjetra u Ogulinu su dosezali 108 km/h, na Bilogori 90 km/h, Sljemenu 76 km/h, u Kutjevu i Sisku 72 km/h, Varaždinu i na Zavižanu 61 km/h.

Sredinom poslijepodneva fronta je zahvatila sjeverne krajeve unutrašnjosti te se brzo širila prema istoku i jugu. Njen prolaz je praćen okretanjem vjetra na sjeverne smjerove. Prema podacima sa mreže automatskih postaja pljusak.com najjači udar vjetra je izmjeren na postaji Osijek Retfala , 98 km/h.

Fronta je donijela mjestimičnu kišu, ali bez većih količina. Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) u Osijeku (Klisa) je palo 5 mm, Daruvaru i Osijeku Čepin 4 mm, Gradištu  3 mm, te još ponegdje u središnjim i sjevernim krajevima 1 do 2 litre kiše.

Iza fronte pritječe osjetno hladniji zrak tako da će zadnja dva dana mjeseca biti hladnija. A nedjelja je još donijela za doba godine iznadprosječno visoke temperature zraka. Najviše dnevne su bile ujednačene, i na moru i na kopnu od 17 do 19°C, ponegdje na Jadranu i do 20°C.

Naslovna slika:  Dolazak fronte nad Osijek, 29.10.2017. – foto: Ivan Babosleac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned