Saturday, Jul. 4, 2020

Vjetroviti petak: Stigla i druga marčana bura

Autor:

|

10.03.2017

|

Kategorije:

Vjetroviti petak: Stigla i druga marčana bura

Prva ovogodišnja marčana bura koja je na Jadranu puhala u utorak i srijedu, tijekom četvrtka je oslabila zbog odmicanja ciklone nad jugoistok kontinenta.  Na drugu marčanu buru nije trebalo dugo čekati. Nakon kraćeg smirivanja u četvrtak, tijekom petka se preko naših krajeva se brzo premještao frontalni poremećaj.  Glavna meteorološka vijest dana je  vrlo vjetrovito vrijeme i na kopnu i na moru. U unutrašnjosti su izmjereni i  olujni udari sjevernog vjetra: Zagreb Grič 80 km/h, Kutjevo 72 km/h, Slavonski  Brod 70 km/h.

Na Jadranu je puhala jaka i olujna bura i sjeverac, a bilo je i orkanskih udara vjetra.  Po podacima DHMZ-a u Makarskoj je izmjeren udar vjetra od 141 km/h, u Dubrovniku  107 km/h, a Jasenicama 100 km/h.  U kasnim večernjim satima petka  je zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena  dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Prolazak fronte je praćen mjestimičnim oborinama kojih nije bilo puno. Izmjereno je, uglavnom u unutrašnjosti od 1 do 4 mm kiše. Na Jadranu je bilo i dosta sunčanog vremena, a malo kiše je palo samo ponegdje u Dalmaciji.  Bilo je i grmljavine u okolici Daruvara, a iz Lepoglave je stigla dojava i o tuči.  Večeras na Velebitu (Zavižan) pada slab snijeg, a pljuskova snijega je bilo i na Mosoru.

U unutrašnjosti su se najviše dnevne temperature kretale od 10°C na istoku Slavonije do 15°C u zapadnim i središnjim krajevima. Na Jadranu su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 15 do 18°C.

Trajekt “Vladimir Nazor” na putu za Zadar a na horizontu se vidi Italija …10.3.2017. Mali Lošinj
Foto: Sandro Puncet Photos

 Posedarje i Velebit zamotan u bijeli kaos 🙂 – 10.03.2017.
Foto: Boris Kačan Photography

Nevjerojatan gigantski zid oblaka od Bure i snijega na Velebitu  10.3.2017.
Foto: Aleksandar Gospić Photography

 

Pogled iz Crikvenice prema Velebitu u vrijeme zalaska 10.3.2017. – foto: Dario Grubišić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned