Saturday, Aug. 8, 2020

Vjetroviti ponedjeljak: Opasno vrijeme uzelo dva života

Autor:

|

11.12.2017

|

Kategorije:

Vjetroviti ponedjeljak: Opasno vrijeme uzelo dva života

Početak novog tjedna, nakon zimskog vikenda donosi sasvim drugačije vremenske prilike. Na prednjoj strani duboke ciklone s središtem iznad zapadne Europe, u naše krajeve je krajem nedjelje počeo pritjecati topliji i vlažni zrak.  Već je do ponedjeljka ujutro u Gorskom kotaru i dijelu riječkog zaleđa pala vrlo obilna količina oborine. U nedjelju navečer još je u početku u višem gorju padao snijeg, a potom je brzo tijekom noći na ponedjeljak uz jačanje južine prešao u kišu.

Po podacima DHMZ-a (do ponedjeljka ujutro u 7 sati) najviše oborine 93 mm je izmjereno u Crnom Lugu-Risnjak. Slijede: Delnice 79.0 mm,  Kukuljanovo 41, Pazin 34, Rijeka 32.7, Bakar 25, Parg Čabar 24.1…

Po podacima s mreže pljusak.com obilne kiše je tijekom ponedjeljka bilo u dijelu riječkog zaleđa: Brešca 112.4 mm, Poljane 109.7 mm, Platak 94, Marčelji 66, Vele Mune 58…

Ponedjeljak je bio i vrlo vjetrovit dan uz jako i olujno jugo na Jadranu, te jak i olujan jugozapadnjak u unutrašnjosti, osobito u gorju. Jak vjetar stvara probleme u prometu. HAK javlja da je prekinut  promet državnom cestom Delnice-Crni Lug-Gerovski Kraj  zbog srušenih stabala i jakog vjetra.

Osjetno je zatoplilo. Najviše dnevne temperature su u nizinama unutrašnjosti imale vrijednosti od 13°C (Varaždin)  do 17°C u Ogulinu. Na većem dijelu Jadrana su temperature porasle iznad 15°C, a u Senju je maksimalna dnevna dosegnula 18°C. U 22 sata u većini mjesta i na moru i na kopnu je izmjerena temperatura od 14 ili 155C, a  Senju je temperatura popela na  18.6°C.

Južina je otopila i gotovo sav snijeg u unutrašnjosti. Na Pargu je u 19 sati izmjereno još 6 cm snijega (ujutro ga je bilo 28 cm). Na Puntijarci je izmjereno u 19 sati još 12 cm snijega (ujutro 26 cm). Najmanje snijega je „izgubio“ Zavižan. Nakon jutarnjih 70 cm, večeras je izmjereno 65 cm. Najviša dnevna temperatura na Zavižanu je porasla do 3°C, a u zadnja 24 ata je palo tek 3.8 mm oborine.

Današnji dan obilježilo je jako do olujno jugo i značajan skok temperature u odnosu na jučerašnji hladni dan,  11.12.2017. Zadar Foto: Aleksandar Gospić Photography

Nažalost, u posljednja dva dana dvije su osobe izgubile život zbog opasnih meteoroloških prilika.

U ponedjeljak 11. 12.2017. u Belom Selu kod Fužina poginuo je mladić dok je pokušavao sanirati štetu na kući koju je napravio snažan vjetar koji  puše u Gorskom kotaru, piše Novi list. Okolnosti nesreće utvrđuju djelatnici Policijske postaje Delnice, ali ono što je izvjesno je da se nesretni mladić nastojeći sanirati već počinjenu štetu pokušao popeti na krov gdje je bio izložen jakim udarima vjetra koji su ga bacili na tlo pri čmu je pad bio smrtonosan

Izvještaj Glasa Istre o smrti ribara koji je nestao u nedjelju na moru ispred sjeverozapadnih obala Istre:

“Tijelo ribara N. L. (45) iz mjesta Peteranec, u Koprivničko-križevačkoj županiji, za kojim je u nedjelju oko podne bila pokrenuta potraga dva i pol sata kasnije pronašla je privatna ribarice na poziciji oko 0,5 NM od plićine Civran, kraj Novigrada, priopćili su u ponedjeljak iz Ministarstva mora.

Istražne radnje o uzrocima smrti ribara čije je tijelo pronađeno u okviru okončane koordinirano potražne akcije provode policijski službenici.

Potražno – spasilačku akciju Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je u nedjelju u 12.04 sati, nakon dojave pazinskog Županijskog centra 112. Njima je pak minutu ranije I. L. dojavio da je prijatelju N. L.- u posudio svoju pasaru dužine 4,5 metra s kojom se ovaj uputio u ribarenje kod Novigrada i nestao.

S obzirom na to da su u vrijeme dojave o nestanku na moru vladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, MRCC Rijeka je u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Pula pokrenula koordiniranu potragu. Već u 12.28 sati pronađena je napuštena pasara sa osobnim stvarima nestaloga, nasukana nedaleko od Novigrada.

Nevrijeme uzrokovano jakom južinom i visokim valovima bilo je u jačanju, pa je MRCC Rijeka pokrenula i kopnenu potragu za koju su angažirana dva tima temeljne policije PU Istarske, dok je pomorsko traganje dodatno pojačano angažiranjem privatne ribarice hrvatske zastave. Upravo je posada te privatne ribarice u 14.25 sati uočila tijelo 45-godišnjaka u moru na poziciji oko pola nautičke milje od plićine Civran, kod Novigrada.

Na poziciju pronalaska tijela ribara službenici pulske Kapetanije stigli su s profesionalnim roniocem te izvukli tijelo na palubu broda i prevezli u marinu Červar. Ondje je u nazočnosti policijskih službenika, nažalost, službeno utvrđena smrt te je potvrđen identitet nestalog, priopćeno je iz Ministarstva mora.

– Tijelo 45-godišnjaka je potom po nalogu nadležnog državnog odvjetnika prevezeno na odjel patologije pulske Opće bolnice gdje će biti obavljena obdukcija kojom bi trebao biti utvrđen uzrok njegove smrti, kazala je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Vitasović”

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned