Friday, Jul. 3, 2020

Vraćaju se ljetne temperature!

Autor:

|

14.07.2014

|

Kategorije:

Vraćaju se ljetne temperature!

Ovaj tjedan u cijelu će se Hrvatsku polako vratiti prave ljetne temperature zraka. Iz dana u dan bit će sve toplije pa bi u drugom dijelu tjedna veći dio zemlje opet mogao biti zagrijan na 30 Celzijevih stupnjeva ili malo iznad. Pljuskova s grmljavinom bit će osobito puno početkom tjedna, a potom će se njihova pojavnost smanjiti. Više će sunca biti na Jadranu, a na kopnu bi mogućnost za kratkotrajne pljuskove ostala gotovo svaki dan u tjednu. Opširnije u nastavku.

KOPNO:

U ponedjeljak prijepodne djelomično sunčano i ugodno toplo, a poslijepodne opet sve više oblaka uz čestu pojavu kiše i pljuskova s grmljavinom. Najmanja vjerojatnost pljuskova je na krajnjem sjeverozapadu, a najviše će ih biti u Lici, Gorskom kotaru sredinom dana i popodne te u Slavoniji popodne. Vjetar slab južnih smjerova. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 17, mjestimice uz kratkotrajnu maglu, a najviša dnevna temperatura od 24 do 27°C, u gorskim dijelovima zemlje malo svježije.

Slično vrijeme će se zadržati i tijekom utorka. Kombinacija oblaka i kraćih sunčanih razdoblja, ali i mjestimične kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. Vjerojatnost za te pljuskove veća je u popodnevnim satima. Zapuhat će slab, ponegdje do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Bit će relativno toplo uz jutarnju temperaturu zraka od 12 do 17 uz mjestimičnu maglu, a najviša dnevna temperatura između 26 i 29 Celzijevih stupnjeva, u Gorskom kotaru i Lici malo svježije.

Kombinacija sunčanih i oblačnih razdoblja čeka nas u srijedu. Atmosfera neće biti posve stabilna pa su i dalje mogući kratkotrajni pljuskovi, ali to će biti lokalnog karaktera pa se ne moraju dogoditi u svim mjestima. Veća vjerojatnost za kišu je kasnije popodne, a prijepodne i sredinom dana će biti djelomično sunčano uz više suhog vremena. Ostat će ugodno, odnosno malo će i zatopliti zbog sunčanih razdoblja. Maksimalna temperatura do 29°C.

Slično vrijeme moglo bi se nastaviti i u četvrtak. Nema velike vrućine, a uz izmjenu sunca i oblaka povremeno je moguć kakav pljusak praćen grmljavinom. To će ipak biti rijetka pojava, uglavnom u brdovitom području.

 U petak i subotu više sunca i postupno sve toplije tako da će temperatura zraka vrlo vjerojatno dosegnuti 30 Celzijevih stupnjeva u hladu, a možda bude čak i malo iznad. Mala je šansa za neki lokalni grmljavinski pljusak. I na Jadranu će ovih dana biti sunčano i vruće ljetno vrijeme.

Čini se da će nas nova fronta zahvatiti u nedjelju ili ponedjeljak kad je opet vjerojatno nešto oblačnije vrijeme uz čestu kišu ili pljuskove praćene grmljavinom. Opet će i malo osvježiti, ali ne puno.

JADRAN:

Promjenjivo će se zadržati i tijekom ponedjeljka. Ujutro će lokalno na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana biti pljuskova i grmljavine koji mogu biti i obilniji. Poslijepodne više sunčana vremena, ali su i dalje mjestimice mogući slabi pljuskovi s grmljavinom. Najviše suha i sunčana vremena na jugu Dalmacije. U prvom dijelu dana puhat će slabo jugo, poslijepodne će prestati i okretati na slab jugozapadnjak, u Dalmaciji i maestral. Navečer burin, podno Velebita do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

U utorak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva suho ali su samo ponegdje mogući slabi popodnevni pljuskovi s grmljavinom, većinom na jugu Dalmacije. U noći će puhati slaba bura, danju sjeverozapadnjak koji će popodne na moru Dalmacije biti pojačan s jakim udarima. Navečer posvuda umjerena, ponegdje i pojačana bura, podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 17°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

U srijedu će biti pretežno sunčano. Poslijepodne će samo ponegdje uz lokalno jači razvoj naoblake biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati umjerena, ponegdje i pojačana bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Danju slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne ne moru Dalmacije imati pojačane do jake udare. Jutro toplije, najviše dnevne temperature od 29 do 33°C.

U četvrtak nastavak pretežno sunčanog ljetnog vremena. Poslijepodne će u zaobalju mjestimice biti jačeg razdoblja naoblake uz slabe pljuskove s grmljavinom. U noći će puhati umjerena bura, danju će okrenuti na slab maestral. Jutarnje temperautre od 20 do 25°C, najviše dnevne većinom od 28 do 32°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom petka. Poslijepodne će u zaobalju, uz lokalno jači razvoj oblaka, biti slabih pljuskova i grmljavine. Noću će puhati slaba do umjerena bura, danju slab maestral. Jutarnje temperature bit će bez veće promjene, najviše dnevne od 28 do 33°C.

I u subotu u većini predjela pretežno vedro ljetno vrijeme. Poslijepodne se u zaobalju na isključuje mogućnost slabih pljuskova s grmljavinom. U noći će puhati umjerena bura, danju će okrenuti na slab maestral. Jutarnje temperature od 20 do 25°C, najviše dnevne većinom od 29 do 33°C.

U nedjelju pretežno sunčano u prvom dijelu dana. Poslijepodne i osobito navečer u Dalmaciji može biti promjenjive naoblake, a na sjevernom Jadranu povećane naoblake uz mjestimične pljuskove s grmljavinom. Noću će biti tiho ili uz biurin, danju će zapuhati slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu jugo. Danju će se zadržati vruće.

Foto: Zvonimir Barišin / CROPIX

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov