Thursday, Jul. 2, 2020

Vrhunac aktualnog vala vrućina: U Slavoniji do 38°C, Fronta donosi osvježenje

Autor:

|

08.07.2015

|

Kategorije:

Vrhunac aktualnog vala vrućina: U Slavoniji do 38°C, Fronta donosi osvježenje

Osmi dan mjeseca srpnja donio je najviše temperature u aktualnom valu vrućina.   Noć od utorka na srijedu je na Jadranu, a i u većem dijelu unutrašnjosti bila topla, s minimalnim temperaturama iznad 20°C.  Tek je ponegdje u unutrašnjosti minimalna temperatura bila stupanj ili dva ispod 20°C.  Na kopnu je najtoplija noć bila u središtu Zagreba (Grič) s najnižih 24.1°C, a na moru u Splitu (Marjan) s najnižih 25.5°C.  I u višem gorju je protekla noć bila neobično topla. Tako se na Zavižanu najniža temperatura nije spuštala ispod 17°C, a tolika je otprilike  prosječna vrijednost maksimalne temperature u srpnju i kolovozu.  Najugodnija noć je bila u Gospiću s najnižih 14°C.

Danju su uz obilje sunca temperature brzo rasle, pa su najviše dnevne temperature zraka ponovno posvuda (osim u najvišem gorju) prešle 30°C, a u mnogim mjestima i 35°C. Prema večerašnjim podacima najtoplije je bilo na istoku Slavonije gdje je temperatura gotovo porasla do 38°C (Osijek Klisa 37.7°C).  Gorice-Nova Gradiška, Gradište-Županja, Osijek, Slavonski Brod  i  Zagreb Grič su imali maksimum od 37°C.  Na Jadranu su najtoplijim bili Lastovo, Ploče i Senj sa 35°C. Istaknimo i vrućih 35°C danas na Bilogori.

Istaknimo i da je danas u 17 sati kod Crikvenice izmjerena temperatura mora od 29°C.

Dugo očekivano osvježenje donosi hladna fronta sa sjeverozapada kontinenta.  Izraženijih grmljavinskih nevremena praćenih tučom, olujnim vjetrom i obilnim pljuskovima bilo je danas  na sjeveru Italije, u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj. Već smo pisali o jakoj oluji koja je sredinom poslijepodneva donijela tuču u Međimurju, a kasno poslijepodne i navečer  su grmljavinska nevremena  praćena jakim vjetrom sve češća i u  središnjim krajevima unutrašnjosti , Slavoniji  i Podravini.  Nakon  vrućeg i vrlo vrućeg dana temperature su se u večernjim satima spustila na vrijednosti oko 20°C.

Po podacima sa mreže pljusak.com (do 22 sata) u Virovitici je palo 26 litara kiše, u Sv. Đurađu i aerodromu Daruvar 17 mm.

Lipovljani – foto: Luka Štelma

slika

slika

Noćni spektakl u Gradištu. Foto: Ivan Baboselac

Naslovna fotografija: Trnovec Bartolovečki na ugodnih 20°C u 20:34 sati nakon vrlo vrućeg dana s maksimalnom temperaturom od 35°C

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned