Friday, Jan. 22, 2021

Vrlo kišna prva tri tjedna svibnja

Autor:

|

23.05.2019

|

Kategorije:

Vrlo kišna prva tri tjedna svibnja

Zbog neobično kišnog i svježeg vremena u svibnju, već se mnogi pitaju: ”Kad će doći pravo proljeće?”. Svibanj ove godine kao da se trudi što više ga odgoditi te je temperatura sličnija onoj za travanj, a oborine su prilično obilne.

Jedna od glavnih vijesti ovog mjeseca bile su poplave zbog obilnih kiša ciklone Rea koje su bile samo nastavak na kišno razdoblje s kraja travnja i početka svibnja. Obilna kiša pala je u prva tri tjedna u velikom dijelu zemlje, a prosjek je u mnogim mjestima značajno prebačen u istom tom razdoblju.

Slika 1. Količina oborine (u litrama) i usppredba s mjesečnim prosjekom za neke od glavnih postaja u Hrvatskoj

Temperature su često bile značajno ispod prosjeka, pogotovo na vrhuncima djelovanja ciklona. Zbog toga će ovogodišnji svibanj vrlo vjerojatno završiti kao hladniji od prosjeka, i to čak onog iz ”hladnih” ’61.-’90. Odstupanja su ponegdje vrlo izražena, primjerice Split ovoga mjeseca nije imao nijedan dan topliji od višegodišnjeg prosjeka.

Slika 2. Odstupanja srednje dnevne temperature za Split

U unutrašnjosti su uz znatne dnevne oscilacije temperatura dnevna odstupanja još i veća.

Slika 3. Odstupanja srednje dnevne temperature za Ogulin

U usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem koji je bio ekstremno topao (ponegdje i rekordan) ove godine imamo potpunu suprotnost. Broj dana s temperaturom iznad 20°C je višestruko manji. U najvećim Hrvatskim gradovima u prva tri tjedna nijednom nije izmjerena temepratura iznad 25°C.

Slika 4. Broj dana s maksimalnom temepraturom iznad 20°C i 25°C u prva tri tjedna svibnja

Ovogodišnji svibanj pokazao nam je kako to izgleda kad mjesec u toplijem dijelu godine prođe u znaku svježine i kiše. Nešto slično dogodilo se 2014. godine kad se nestabilno vrijeme produžilo na cijelo ljeto. Stoga tek imamo za vidjeti u kojem će obliku 2019. nastaviti svoje vremenske prilike.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Domagoj Sesar