Tuesday, Jul. 14, 2020

Vrlo vruća srijeda

Autor:

|

12.08.2015

|

Kategorije:

Vrlo vruća srijeda

U očekivanju osvježenja koje stiže za vikend i početkom novog tjedna, i dalje nam ne preostaje drugo nego da bilježimo temperaturne zanimljivosti koje donosi aktualni kolovoški val vrućina.  Zasad je u kolovozu postavljen samo jedan novi apsolutni temperaturni rekord (Mali Lošinj, 37.5°C 7. kolovoza). Danas je najbliže novom temperaturnom rekordu za kolovoz bio Senj. Izmjerena maksimalna temperatura od 38.0°C je samo za 0.5°C manja od rekorda za kolovoz koji je postavljen 4. kolovoza 2013. godine.

Još malo toplije nego u Senju danas je bilo na istoku Slavonije. Na aerodromu Osijek izmjerena je temperatura od 38.3°C. U Daruvaru je izmjereno najviših 37.5°C. A na popisu najtoplijih mjesta je, kao i u većini dana ovog vrućeg ljeta i Knin sa 38°C. Pula aerodrom, Rab i Rijeka imali su maksimalnu temperaturu od 37°C. Napomenimo da je, prema podacima DHMZ-a u 14 sati 37°C izmjereno i u Brestovcu, Belom Manastiru i  Karlobagu (za ta mjesta nema dostupnih podataka o maksimalnoj temperaturi zraka danas).  U većini ostalih mjesta je izmjereno od 33 do 36°C.

Ipak, u nizinama unutrašnjosti noćni i jutarnji sati ipak donose malo svježine. Tako su minimalne temperature u noći na srijedu u većini kopnenih krajeva imale vrijednosti od 15 do 18°C. Izuzetak je Zagreb Grič gdje je minimalna temperatura iznosila 22.2°C, a to je gotovo za 5°C više od minimalne temperature izmjerene na postaji Zagreb Maksimir (17.5°C). U Lici je jutro bilo najsvježije (Gospić 12.5°C).

Temperature mora su i dalje vrlo visoke. U većini mjesta je danas izmjereno 27 ili 28°C, a  Dubrovnik i Mljet su kasno poslijepodne i temperaturu mora od 29°C.

Zabilježimo i da je u kasnim večernjim satima na jugu Jadrana bilo pljuskova i grmljavine.

Naslovna slika: Suton u Makarskoj 11.8.2015. – foto: Toni Katić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned