Sunday, Jul. 12, 2020

Vrlo vrući početak kolovoza

Autor:

|

27.07.2017

|

Kategorije:

Vrlo vrući početak kolovoza

Posljednji četvrtak srpnja je donio djelomice, a na Jadranu i pretežno sunčano vrijeme. Malo kiše je tijekom dana još palo u unutrašnjosti, osobito u Slavoniji.  U posljednja 24 sata najviše kiše, 19 mm je palo u Slavonskom Brodu, od čega tijekom dana (u zadnjih 12 sati) samo 4 mm.  Ostale količine u zadnja 24 sata su (glavnina je pala u noći od srijede na četvrtak) su: Osijek Čepin 18 mm, Gradište 14.9, Osijek Klisa 14 mm.  Još je u nekoliko mjesta palo manje od 1 mm kiše, a u većini krajeva je bilo suho.

Najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti imale vrijednosti do 23 do 27°C, a na Jadranu od 29 do 31°C. U Šibeniku je izmjereno 31.4°C, a u Splitu Resnik 31.6°C.

Nakon meteoroloških uzbuđenja proteklih nekoliko dana, posljednji dani srpnja donose stabilnije  i iz dana u dan ponovno sve toplije vrijeme, pa će se vrućine brzo vratiti u sve krajeve. To se osobito odnosi na prvih nekoliko dana kolovoza, u kojima nas vrlo vjerojatno  očekuje najjači toplinski val u dosadašnjem dijelu ljeta.

Nad naš dio Europe u jugozapadnoj će struji pritjecati sve topliji zrak, pa će najviše dnevne temperature nerijetko prelaziti vrlo vrućih 35°C. Osobito u Slavoniji temperature bi u drugom dijelu slijedećeg tjedna mogle dosegnuti i prijeći 40°C. A kad  se najviše dnevne temperature približe ili prijeđu 40°C,  onda su i  temperaturni rekordi ugroženi.

DHMZ je na svojim internetskim stranicama objavio popis  apsolutno najviših vrijednosti temperature zraka izmjerenih  na meteorološkim postajama u Hrvatskoj.  Zanimljivo je da će „godišnjica“ apsolutnog temperaturnog rekorda u Hrvatskoj pasti u vrijeme nadolazećeg toplinskog vala.

Do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, u hladu meteorološke kućice, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C.

Uz Ploče samo je još jedan apsolutni temperaturni rekord veći od 42°C. U Karlovcu je 5. srpnja 1950. godine izmjereno 42.4°C.

„Najstariji“ apsolutni temperaturni rekordi je postavljen 17. srpnja 1928. godine u Crikvenici. Tada je izmjereno 39.0°C. Potom slijedi rekord za Gospić od 38.7°C koji je izmjeren 30. srpnja 1947. godine.

 

Prognozirane najviše dnevne temperature zraka za petak 4. kolovoza 2017. (Model GFS, 12Z, petak 27.7.2017)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned