Thursday, Jul. 2, 2020

Vrlo vrući utorak: U Zagrebu, Kninu, Lipiku, Mljetu 37°C

Autor:

|

07.07.2015

|

Kategorije:

Vrlo vrući utorak:  U Zagrebu, Kninu, Lipiku, Mljetu   37°C

Toplinski val se u našim krajevima intenzivira.  U većini mjesta u unutrašnjosti najviša dnevna temperatura je  premašila vrlo vrućih 35°C, ali temperaturni rekordi (mjesečni i apsolutni) nisu dosegnuti.  Od večeras dostupnih službenih podataka o najvišoj dnevnoj temperaturi  najviše je izmjereno u Zagrebu (Grič) 36.8°C. U Kninu je u 14 i 15 sati izmjereno 37°C, a toliko je u 14 sati izmjereno i u Lipiku i na Mljetu.  Na Jadranu je najtoplije bilo na Lastovu sa 35.3°C, a   35°C je dosegnuto i u Malom Lošinju (34.9°C), Pločama (34.8 °C), Makarskoj i Senju (34.7°C), Omišlju i Splitu (34.5°C).   Vruće je bilo i u Gorskom kotaru (Parg 31.3 °C).

Najviša dnevna temperatura danas nije prešla vrućih 30°C samo na najvišim planinskim postajama.  Tako je na Puntijarci izmjerena maksimalna temperatura od 28.4°C, Zavižanu 24.2°C, Biokovu 23.0°C.

I minimalne noćne i jutarnje temperature su sve više.  Duž Jadrana su se u utorak kretale od 22 do 25°C, a na Palagruži se temperatura nije spuštala ispod 26.0°C.  I u unutrašnjosti se u sve više mjesta minimalna temperatura približila ili je prešla 20°C (u utorak je izmjereno najčešće od 19 do 21°C). I dalje u unutrašnjosti odskače postaja Zagreb Grič. Minimalna temperatura u utorak je iznosila čak 24.0°C.

Zabilježimo i da je danas  temperatura mora od 27°C izmjerena u Crikvenici, Malinskoj i Rabu.

Vrhunac toplinskog vala stiže u srijedu. DHMZ je za unutrašnjost objavio upozorenje za „vrlo veliku opasnost“ na toplinski val koji može djelovati na zdravlje, dok je za Jadran izdana „velika opasnost“.

Meteoalarm je za čitavu unutrašnjost za srijedu 7. srpnja izdao upozorenje najvišeg stupnja zbog očekivane iznimno visoke temperature zraka (iznad 35°C), a za zapadne krajeve unutrašnjosti i upozorenje zbog očekivanog grmljavinskog nevremena.

Koprivnica : Sunce je večeras zašlo za vrhove kumulonimbusa koji su u to vrijeme divljali negdje po Austriji.  (Foto: Marko Posavec Photography)

slika

slika

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned