Thursday, Jul. 16, 2020

Vruća i nestabilna nedjelja

Autor:

|

30.07.2017

|

Kategorije:

Vruća i nestabilna nedjelja

Posljednja srpanjska nedjelja je gotovo posvuda donijela vruće vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama iznad 30°C.  U Metkoviću je u 14 sati izmjerena temperatura od 35.2°C. Od mjesta za koja su večeras dostupni podaci o maksimalnim temperaturama zraka, najtoplije je bilo u Kninu i Slavonskom Brodu s 34.7°C. U Karlovcu je izmjereno najviših 34.6°C, Pločama 34.3°C, a Bilogora, Makarska i Split su imali najvišu dnevnu temperaturu od 34.1°C. U ostalim krajevima je izmjereno do 30 do 34°C. Vrućina nije bilo u višem gorju. Parg i Puntijarka su imali maksimum temperature od 25.3°C, a Zavižan 18.1°C.

I dok je u Dalmaciji prevladavalo suho i pretežno sunčani vrijeme, na sjeveru Jadrana i osobito u unutrašnjosti je bilo nestabilno. Malo kiše je ujutro već bilo nad Istrom. Od sredine dana pljuskovi i grmljavina su bili sve češći u Gorskom kotaru, zapadnim krajevima unutrašnjosti, a poslijepodne i navečer i u Slavoniji. Meteorološke postaje nisu zabilježile veće količine kiše. Do 20 sati najviše, 8 litara na kvadratni metar palo je u Gradištu.

Portal kronikavg.com javlja o nevremenu koje je poslijepodne zahvatilo Donju  Lomnicu.  U Stepanskoj ulici 29 pijavica je odnijela  s jedne garaže dio krova koji je završio na ogradi kod susjeda, a putem je krov pokidao i električne vodove. Nitko nije ozlijeđen, a vatrogasci DVD-a Donja Lomnica na teren su izašli u roku pet minuta. Štetu saniraju i djelatnici HEP-a.

U susjednim zemljama  danas su izmjerene još više najviše dnevne temperature zraka. U Bosni i Hercegovini najtopliji su bili Mostar (37.0°C) i Banja Luka (36.8°C). U Srbiji je u Ćupriji izmjereno 36.6°C. U Crnoj Gori je u Podgorici izmjereno 37.8°C, a toliko je izmjereno i u Demir Kapiji u Makedoniji.

Temperature iznad 40°C danas su izmjerene u Turskoj (Urfa 42.4°C), Španjolskoj (Cordoba 41.9°C, Murcia 41.0°C). U Italiji je na Sardiniji (Alghero i Capo Frasca) temperatura danas porasla do 39.4°C.

 

Naslovna slika:  Baranja 30.7.2017. – foto: Nenad Milić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned