Tuesday, Aug. 11, 2020

Vrući dani, tople (tropske) noći…

Autor:

|

09.06.2014

|

Kategorije:

Vrući dani, tople (tropske) noći…

Lipanjski val vrućina u našim krajevima ide dalje. Današnja „temperaturna slika“ je slična onom od nedjelje. U  gotovo cijeloj zemlji i ponedjeljak je bio vruć, s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 33°C. Najviših, 33.7°C danas je po javno dostupnim podacima DHMZ-a izmjereno na splitskom aerodromu Resnik, a desetinku stupnja Celzija manje u Senju.

Na Zavižanu je danas izmjerena najviša dnevna temperatura od 22.1°C, što je za 2.3°C manje od temperaturnog rekorda za lipanj.

Osim vrućih dana i popis mjesta u kojima se niti najniža temperatura tijekom noći ne spusti ispod 20°C je sve duži.  Uz većinu mjesta na Jadranu,  noć od nedjelje na ponedjeljak bila topla (tropska) noć u Zagrebu. Na postaji Grič je izmjerena najniža temperatura od 20.0°C, što ipak nije najraniji datum pojave takve noći. Rekord drži datum 26.5.2009. godine. U Splitu se najniža temperatura nije spustila ispod 25.0°C čime je izjednačen datum najranije pojave takve noći (na našem forumu popularno nazvana „splitska noć“)  iz lipnja 2012. godine. Prosječno se dan s minimalnom temperaturom od najmanje  25°C  u Splitu (Marjan) dogodi 11. srpnja.

I na Bilogori su protekle dvije noći bile tople s najnižom temperaturom od 20°C.

Danas je u popodnevnim satima došlo do razvoja obala u dolini Neretve uz pokoju kratkotrajnu grmljavinu. U Mljetskom kanalu se kasno popodne spustio i kraći pljusak.

O toplini koja vlada u našim krajevima govori i podatak iz Slovenije, točnije sa Triglava.  Kredarica je danas srušila datumski rekord maksimalne temperature. Današnjih 14.3°C je novi rekord za  datum 9. lipanj. Prethodni iz 1996. je iznosio 13.9°C.  Prosječna maksimalna dnevna temperatura za današnji je datum tek 5.6°C.

Naslovna fotografija: Plaža Kosirina na otoku Murteru, 8.6.2014. Foto: Boris Kačan Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned