Thursday, Jul. 9, 2020

Vrući lipanjski vikend, brza fronta prešla preko zapadnih krajeva

Autor:

|

14.06.2015

|

Kategorije:

Vrući lipanjski vikend, brza fronta prešla preko zapadnih krajeva

Iza nas je i drugi vrući lipanjski vikend.  Subota je bila jedan od rijetkih lipanjskih dana bez lokalnih grmljavinskih nestabilnosti. U većini krajeva je bilo vruće. Najtoplije je s najvišom temperaturom od 33°C bilo u Daruvaru, Novoj Gradiški i Sisku.  I noć od subote na nedjelju je u mnogim krajevima, osobito na Jadranu, bila topla s minimalnom temperaturom iznad 20°C.  Na Hvaru je najniža temperatura iznosila čak 25.0°C. U Splitu (Marjan) i Šibeniku se temperatura nije spuštala ispod 24.8°C. U unutrašnjosti je noć bila najtoplija u središtu Zagreba (Grič) sa minimalnom temperaturom od 22.6°C.

Nakon tople noći i nedjelja je  donijela vrlo toplo, a u većini krajeva i vruće vrijeme. Najtoplije je bilo na istoku Slavonije gdje se temperatura (Osijek Klisa) popela i do 33.0°C.  U Slavonskom Brodu je izmjereno tek malo manje, 32.7°C.  U većini mjesta u unutrašnjosti je izmjereno od 30 do 32°C.  Na Jadranu su izmjerene najviše temperature od 27.5°C do 31.1°C (Ploče).  Uz dosta oblaka na Jadranu je puhalo jako i olujno jugo, a u unutrašnjosti, posebno na zapadu prema kraju dana i jak jugozapadni vjetar.

Anticiklona nad našim krajevima postupno slabi. Sa srednje Europe se približava fronta, vezana uz plitku ciklonu. U naše je krajeve pak ispred fronte pritjecao u jugozapadnoj struji topao i vlažniji zrak. Dok su se ujutro i prijepodne grmljavinska nevremena zadržavala zapadnije od naših krajeva, kasno poslijepodne i navečer je izraženiji olujni sustav sa jugozapada najprije zahvatio Istru, te se potom preko Kavrnera i Gorskog kotara i Slovenije brzo premještao uz granicu sa Slovenijom  prema sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Rub te grmljavinske fronte je zahvatio i sjever Dalmacije.

Kiša je pala na većem dijelu sjevernog Jadrana. Prema podacima sa mreže pljusak.com najviše je kiše palo u Baškoj na Krku, 27.4 mm. Gotovo sva ta količina (26.6 mm)  je pala u jednom satu (18.47 do 19.47 sati).  Još neke količine oborine iz Istre i sjevera Jadrana: Buzet i Cres  14 mm, Roč 12.9 mm, Livade 12, Žminj 10.5 mm. Po večerašnjim podacima DHMZ-a najviše kiše je (do 20 sati) palo u Pazinu 10mm, te na aerodromu Pula 6 mm.  Nakon prolaska te fronte je i osvježilo. Tako je u Žminju danas nakon maksimalnih 25.9°C u prijepodnevnim satima večeras znatno ugodnijih 15°C.

Temperature zraka u 22.20 sati, 14. lipnja 2015. (www.pljusak.com) – osvježilo je u najzapadnijim i najistočnijim krajevima

Kasno poslijepodne se jači grmljavinski sustav razvio i na sjeveroistoku Bosne. Jako nevrijeme s tučom je zahvatilo Tuzlu, a potom se premjestilo prema sjeveru i zahvatilo i jugoistočni dio Slavonije, uz Granicu sa BiH i Srbijom.  U Tuzli je tempeartura u sat vremena kasno poslijepodne pala sa 33°C na 16°C.

Satelitska snimka naoblake u 18.30 sati (sat24.com)

slika

Radarski prikaz oborina od 17.45 do 20:45   (izvor: DHMZ)

slika

Radarski prikaz oborina od 17:20 do 18:50 (izvor. ARSO)

slika

Radarski prikaz oborina od 19:20 do 20:50 (izvor. ARSO)

slika

Tuzla – u sat vremena temperatura je pala sa 33°C na 17°C

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned