Friday, Jul. 3, 2020

Vrući početak srpnja

Autor:

|

02.07.2015

|

Kategorije:

Vrući početak srpnja

Početak srpnja, središnjeg mjeseca klimatološkog ljeta u našim je krajevima donio pravi ljetni ugođaj.  Ipak, barem zasad nisu nas zahvatile ekstremne vrućine kakve proteklih dana vladaju u većem dijelu jugozapadne  i zapadne Europe.    Na  većem dijelu Jadrana je prva srpanjska noć bila topla s minimalnim temperaturama od 20 do 22°C. U Splitu (Marjan) se temperatura nije spuštala ispod 23.2°C.  U unutrašnjosti su je raspon minimalnih noćnih i jutarnjih temperatura bio veći i kretao se u većini krajeva od 13 do 17°C. Najsvježija je noć bila u Gospiću sa 11.7°C, a na zagrebačkom Griču se temperatura nije spustila  ispod 19.5°C.

Danju je  gotovo posvuda, uz obilje sunčanog vremena bilo vruće.  Temperatura nije dosegnula vrućih 30°C samo u višem gorju (Zavižan 21°C, Sljeme 24°C, Parg 28°C) te tek ponegdje na jugu Jadrana (Dubrovnik 28°C,  Komiža 29°C). U većini mjesta, i na kopnu i na moru  drugi srpanjski dan je donio najviše dnevne temperature od 30 do 32°C. Najtopliji su sa 33°C bili Daruvar, Knin i Pazin.

Temperature mora ponovno rastu pa su danas izmjerene vrijednosti od 22 do 25°C.

Vedre ljetne noći naši su majstori fotografije iskoristili da usnime zanimljive astronomske prizore.

Prekrasna konjunkcija Venere i Jupitera – lijevo od najvećeg planeta Sunčeva sustava vide se i tri njegova prirodna satelita. Zdesna nalijevo, to su Io, Europa i Ganimed. Snimio Marko Posavec Photography. 1.7.2015.

 

Ovako zapravo izgleda Venera

slika

slika

slika

Rotacija zvijezda iznad Bola na Braču. 3491 sekundu ekspozicija,sjevernjača se vidi skoro u samom središtu rotacije. Foto: Alan Jadanić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned