Sunday, Jul. 12, 2020

Vrući travanjski dan u Slavoniji

Autor:

|

26.04.2019

|

Kategorije:

Vrući travanjski dan u Slavoniji

Travanjsko ljeto i ove godine nije zaobišlo naše krajeve. Najviše dnevne temperature su posljednjeg travanjskog petka u Slavoniji prešle vrućih 30°C, ali čini se da ipak nije bilo apsolutnih temperaturnih rekorda. Od večeras dostupnih podataka o maksimalnoj dnevnoj temperaturi, najtoplije je s 30.8°C bilo na meteorološkoj postaji Osijek Klisa.  U Slavonskom Brodu je izmjerena temperatura od 30.6°C. To je za 0.8°C manje od apsolutnog temperaturnog rekorda za mjesec travanj koji iznosi 31.4°C, a postavljen je 24. travnja 1968. godine.  Spomenimo da je posljednjeg dana travnja 2012. godine također u Slavonskom Brodu izmjerena maksimalna temperatura od 30.6°C.

Vruć travanjski  dan je zabilježen i na meteorološkoj postaji Gradište. Maksimalna dnevna temperatura je iznosila 30.3°C. Na postaji Osijek Čepin izmjereno je 29.4°C (rekord za travanj je 30.9°C od 24.4.1968. godine).  U ostalim mjestima u unutrašnjosti najviše dnevne temperature danas su također imale ljetne vrijednosti i kretale su se od 26 do 28°C.   Na Jadranu je raspon najviših dnevnih temperatura bio od 20.7°C (Zadar) do 26.4°C (Ploče).

Prvi ovogodišnji vrući dan u Hrvatskoj je rezultat pritjecanja vrlo toplog zraka ispred novog frontalnog poremećaja koji je sjeverni Jadran zahvatio sredinom dana. Tako je danas  poslijepodne u kišovitoj Istri bilo temperatura bila i  za petnaestak stupnjeva niža od one izmjerene u Slavoniji.  U Pazinu je danas najviša dnevna temperatura iznosila 18.5°C.  Niže vrijednosti su danas izmjerene samo u višem gorju (Parg 17.5°C, Zavižan 13.6°C).

S frontom je počeo pritjecati hladniji zrak koji se kasno poslijepodne i navečer širio prema istoku. Dolaskom hladnijeg zraka na ugrijano kopno došlo je i do jačeg razvoja oblaka, pa je mjestimice bilo i izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Ipak, do 20 sati na meteorološkim postajama nisu izmjerene veće količine kiše. Od dostupnih podataka najviše je palo na Zavižanu, 8 litara, a u Senju 5 litara.

 

Maksimalne dnevne temperature 26.4.2019. – www.pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned