Monday, Jul. 6, 2020

Vrućine i oluje na početku klimatološkog ljeta

Autor:

|

01.06.2018

|

Kategorije:

Vrućine i oluje na početku klimatološkog ljeta

Prvi dan klimatološkog ljeta je u našim krajevima donio nastavak meteoroloških prilika koje su obilježile veći dio svibnja. To znači iznadprosječna toplina i, osobito u kopnenim krajevima i česta grmljavinska nevremena praćena i tučom te većom količinom kiše u kratkom razdoblju.

Nakon pretežno sunčanog prijepodneva, u rano poslijepodne je u Podravini i Međimurju počeo  pojačan razvoj oblaka uz lokalne grmljavinske pljuskove.  Grmljavinsko nevrijeme je zahvatilo područje Koprivnice gdje je bilo i poplavljenih cesta. Na meteorološkoj postaji Koprivnica Ivanščak (www.pljusak.com) palo je 31.8 litara kiše na kvadratni metar.  Na postaji Koprivnica Herešin izmjerene su 22.3 litre kiše.

Tijekom poslijepodneva se olujni sustav praćen grmljavinom i mjestimičnom tučom proširio na zapadne i središnje krajeve unutrašnjosti. Od većih količina kiše s automatskih postaja mreže pljusak.com izdvajamo još: Brestovec Orehovički 33.4 mm, Čučerje Vučja jama 25.1 mm, Kašina Liševo 18. mm, Gornja Stubica 16.6 mm, Dugo Selo 12, Čakovec 11…

Najviše suhog i sunčanog vremena danas je bilo u Slavoniji te osobito na Jadranu. Prvi dan lipnja je posvuda donio prave ljetne temperature. U većem dijelu unutrašnjosti, te ponegdje i na Jadranu,  najviše dnevne temperature su dosegnule i prešle vrućih 30°C. U Zagrebu (Grič) je izmjerena maksimalna dnevna temperatura od 31.9°C. Samo desetinku stupnja niža temperatura, 31.8°C je izmjerena u Kaštelima (Split Resnik).  Još neke  maksimalne dnevne temperature danas su bile: Osijek Čepin 31.5°C, Slavonski Brod i Zagreb Pleso 31.0°C, Osijek Klisa 30.9°C, Krapina 30.8°C, Gradište i Split Marjan 30.6°C, Daruvar 30.5°C….U većini ostalih mjesta danas je izmjereno do 27 do 30°C.

Pravom ljetnom ugođaju pridonose i visoke temperature mora koje se kreću od 23 do 25°C.

Koprivnica, 1.6.2018. – foto: epodravina.hr

Sisak, 1.6.2018. – foto: Saša Liković

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned