Friday, Jul. 10, 2020

Vrućine i olujna nevremena

Autor:

|

16.06.2019

|

Kategorije:

Vrućine i olujna nevremena

Posljednji vikend kalendarskog proljeća obilježile su prave ljetne vrućine. U subotu je na Mljetu izmjereno 37°C, u Metkoviću i Rabu  36°C. vrlo vrućih 35°C je prijeđeno i u Senju i Šibeniku. Subota je posvuda, osim u višem gorju donijela temperature iznad 30°C. Prvi puta ove godine i na Palagruži je zabilježen vrući dan (30.6°C).  Na velebitskom Zavižanu je  drugi dan zaredom izmjerena maksimalna dnevna temperatura koja je bila veća od starog temperaturnog rekorda za lipanj (24.4°C).  Nakon novog rekorda od 26.4°C izmjerenog u petak, u subotu je temperatura bila porasla do 24.9°C.

I u nedjelju su  najviše dnevne temperature u mnogim krajevima prelazile vrućih 30°C. Na splitskom aerodromu je izmjereno 33.9°C, a u Gradištu 34.1°C. Nakon sunčanog jutra i prijepodneva, od sredine dana, a osobito kasno poslijepodne i navečer  atmosfera je postajala sve nestabilnija.  Mnoge su krajeve zahvatili jači grmljavinski pljuskovi, često i uz tuču.

Jak razvoj oblaka je dijelu dalmatinske Zagore poslijepodne donio kišu, pljuskove, grmljavinu, a ponegdje i tuču.  Tako je tuče popodne bilo na padinama Kamešnice i Dinare, sve do Hrvaca.

Iza 16h jako nevrijeme praćeno grmljavinom i tučom formiralo  se i na području Kijeva gdje je za kratko vrijeme prema mjerenju tamošnje AMP palo čak 45 litara kiše po metru četvornome, a temperatura zraka se sa 31 spustila na svega 17°C, javlja Šibenik meteo.

Grmljavinsko nevrijeme je poslijepodne zahvatilo i okolicu Valpova te Novske gdje je bilo i tuče velikih zrna.

Jače grmljavinsko nevrijeme je praćeno tučom je kasno poslijepodne zahvatilo i šire područje Gospića. U Gospiću su pale 32 litre kiše na kvadratni metar, što je trećina mjesečnog prosjeka za lipanj (96.9 litara).

U večernjim satima se na prostoru od Ogulina preko Karlovca sve do šireg zagrebačkog područja razvio jači olujni grmljavinski sustav koji je lokalno donio tuču i veće količine kiše.  Prema podacima s AMP Ogulin (www. pljusak.com) u Ogulinu  su u nepuna dva sata (nakon 20 sati) pale 74 litre kiše na kvadratni metar.

Gospić. 16.6.2019. –  Foto: Nikola Mraović

slika

slika

Mammatusi iznad Velebita, slikano  iz Karlobaga ili neposredne okolice, foto –  Nikola Ružić

slika

Zagreb, – foto Vesna Holjevac

slika

slika

 

Zagreb, – foto Zvonimir Katančić

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned