Thursday, Jul. 9, 2020

Vrućine i nevremena

Autor:

|

25.06.2016

|

Kategorije:

Vrućine i nevremena

Iako su s  prvim danima  kalendarskog ljeta nastupile vrućine u cijeloj zemlji, i dalje nema trajnije stabilizacije vremena nad našim krajevima.  Nakon vrućeg i vrlo vrućeg petka (najtopliji su  bili Split sa 35.9°C i Knin sa 35.7°C) uslijedila je u mnogim krajevima i topla noć u kojoj se temperatura u većini krajeva nije spuštala ispod 20°C, a ponegdje na Jadranu i ispod 25°C.  Na zagrebačkom Griču je minimalna temperatura u noći od petka na subotu  bila 23.9°C, što je druga najviša lipanjska minimalna temperatura u povijesti mjerenja. Toplija noć na Griču je bila samo 20. lipnja 2013. kada je minimalna temperatura iznosila 24.3°C.

U Dubrovniku se  temperatura u noći od petka na subotu nije spuštala ispod  28.9°C, što je novi lipanjski rekord za najvišu minimalnu temperaturu. Prethodni rekord je iznosio 28.8°C od 13. lipnja 2003. godine.

Subota je uz obilje sunčanog vremena, osobito prijepodne ponovno u većini krajeva donijela najviše dnevne temperature iznad 30°C.  Prema podacima DHMZ-a najtopliji su bili Lastovo sa 34.9°C, Split Marjan sa 34.6°C te Knin, Ploče i Dubrovnik sa 34.0°C.

Atmosfera je danas bila znatno nestabilnija. Već je u jutarnjim satima kratkotrajnih pljuskova i grmljavine bilo na jugu Jadrana, u dolini Neretve.  Sredinom dana grmilo je i u Lici. Najnestabilnije je bilo kasno poslijepodne i navečer. Olujni oblak se razvio nad sjeverozapadnom Istrom. Kasno poslijepodne je došlo do razvoja jačeg grmljavinskog sustava u Sloveniji duž većeg dijela  granice sa zapadnim krajevima unutrašnjosti  Hrvatske Olujni sustav se potom proširio i Hrvatsko zagorje te dalje prema Međimurju.  Bilo je obilnijih pljuskova, mjestimice i tuče.  Međimurje je nakratko ostalo i bez struje.

Jači grmljavinski sustav se kasno navečer premještao iz BiH preko središnje i zapadne Slavonije dalje prema sjeveru. Po podacima DHMZ-a (do 20 sati) u Slavonskom Brodu je palo 16 litara kiše, a u Krapini 14 litara.  Od podataka sa mreže pljusak.com izdvajamo: Nova Gradiška 15.5 litara, Koprivnica 14.2, Jagnić Dol 14, Krapin 13, Pregrada 11.8…

Pljuskovi su donijeli i osvježenje. Tako je u  Pregrada od 15.47 do 17.22 zabilježila pad temperature s 33,7 na 20,2°C.

U nevremenu koje je u kasnim večernjim satima u subotu zahvatilo Krapinsko-zagorsku županiju, posebno njezin zapadni dio i Kumrovec, u deset minuta pale su velike količine kiše koje su poplavile gotovo sve objekte u Etno muzeju Staro selo i Titovu rodnu kuću kao i više desetaka objekata u mjestu te otklanjanje šteta još uvijek traje.

Prema riječima zapovjednika DVD-a Kumrovec Maria Lončara, kiša koja je silovito padala desetak minuta poplavila je rodnu Titovu kuću u kojoj je bilo četrdesetak centimetara vode. Kako je rekao, ništa bolje nisu prošli ni ostali objekti u Etno muzeju Staro selo. Otklanjanje štete trajalo je cijelu noć i još uvijek je u tijeku.

Osim objekata u Etno muzeju Staro selo, Lončar ističe da je poplavljeno i tridesetak objekata u cijelom Kumrovcu kao i trgovački centar u središtu mjesta. Silina kojom je kiša padala , uz nešto malo tuče, nezapamćena je na ovim prostorima, rekao je Lončar. Prema njegovoj procjeni štete će se sanirati danas cijeli dan kao i idućih dana.

Osim poplavljenih objekata prijavljena su i dva manja požara, odnosno zadimljenje instalacija od udara groma u jednom stambenom objektu u Kumrovcu. Prema informacijama iz Centra 112 problema je bilo i u drugim mjestima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Voda je ispumpavana i iz obiteljskih kuća u Zagorskim Selima i Desiniću. Problema je bilo i u prometu budući se u mjestu Jertovec drvo srušilo na cestu. (Novi List)

Radarski prikaz oborina od 1.50 do 18:20 (ARSO)

slika

Radarski prikaz oborina od 18:30 do 21:30 (DHMZ)

slika

Satelitska snimka oblaka od 16:40 sati (sat24.com)

slika

Zagorje, pogled prema Sljemenu – foto: Dražen Hrgetić

Mammatusi iznad Velebita, 25.06.2016 – Foto: Marko Katić’s Photo World

Drage, 25.6.2016. – foto: Šime Otrow Barešić

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned