Sunday, Jul. 5, 2020

Vrućine popustile: promjenjiv ponedjeljak

Autor:

|

15.06.2015

|

Kategorije:

Vrućine popustile: promjenjiv ponedjeljak

Prvi dan posljednjeg tjedna kalendarskog proljeća donio je, nakon nedjeljnih pljuskova manje osvježenje u većem dijelu zemlje.  U unutrašnjosti su minimalne noćne temperature bile nekoliko stupnjeva niže u odnosu na prethodne dane i u nizinama su se kretale od 14 do 18°C. U gorju su imale vrijednosti od 12 do 14°C. Samo u najvišem gorju su se temperature u noći od nedjelje na ponedjeljak spustile ispod 10°C. Tako je na Zavižanu izmjerena minimalna temperatura od 7.9°C, što je najniža vrijednost u dosadašnjem dijelu lipnja.  Zadnji puta je na Zavižanu niža temperatura (6.8°C) izmjerena zadnjeg dana svibnja. U Dalmaciji  je noć od nedjelje na ponedjeljak bila topla.  Izmjerene su najniže temperature od 20 do 23°C, a najtopliji je bio Split (Marjan) s 23.7°C.

Dan je donio nastavak promjenjivog vremena. Prijepodne je malo kiše palo samo na riječkom području, a potom su od sredine dana  pljuskovi bili sve češći u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.  Kratkotrajne grmljavine je sredinom dana bilo i u dalmatinskoj Zagori.

Oko podneva je zapadni dio Zagreb zahvatilo prvi današnji pljusak praćen jakim vjetrom i mjestimičnom tučom.  U vrijeme nevremena su razlike u temperaturi između zapadnog i jugoistočnog dijela grada bile i do 11°C. Kasnije tijekom poslijepodneva  i večeri pljuskovi na zagrebačkom području su bili česti.  Meteorološke postaje mreže pljusak .com su zabilježile količine kiše od 3 do 15 mm (Retkovec). Na meteorološkoj postajama DHMZ-a  Zagreb Maksimir i Grič danas je palo 7 mm kiše. To je prva lipanjska kiša ove godine na obje postaje. Podsjetimo da je lipanj prosječno najkišovitiji mjesec. Mjesečni prosjek za Maksimir iznosi 96.4 litre, a za Grič 95.9 litara.

Grmljavinski pljuskovi su bili česti i u sjeverozapadnim krajevima. Ponegdje su bili i izraženiji. Tako je u Maloj Subotici danas poslijepodne palo čak 60 litara kiše, od čega čak 52 mm između 16 i 17 sati. Jače nevrijeme je u večernjim satima zahvatilo i okolicu Varaždina. U Tuhovcu je u kratko vrijeme palo 26 mm kiše, ukupno danas 42 mm.

Najviše dnevne temperature su danas prešle 30°C samo u dijelu Slavonije (Osijek Klisa 31.4°C, Čepin 30.4°C i Slavonski Brod 30.°C). Na Jadranu je najtopliji bio Hvar sa 30.0°C. U  većini mjesta izmjereno je od 26 do 30°C. Na Zavižanu se pak najviša dnevna tempeartura nije penjala iznad 11.2°C, što je također najniža vrijednost maksimalne temperature u ovogodišnjem lipnju.

Temperature zraka na području Zagreba u 12.30 sati

slika

Radarski prikaz oborina (DHMZ) 0d 14.30 do 17:30 sati

slika

Radarski prikaz oborina (DHMZ) 0d 18:45 do 21:45sati (DHMZ)

slika

Shelf oblak  iznad Čakovca. Foto: Robert Šoltić

Vrbovec – foto: Kristijan Spajić

slika

Pljusak na Sljemenu. Foto: Masurao Maro El Grande

Pljusak na Sljemenu. Foto: Aldenita Matić

Večernji pljusak nad Zagrebom – foto: Vesna Holjevac

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned