Sunday, Jul. 12, 2020

Vrućine traju…

Autor:

|

10.08.2015

|

Kategorije:

Vrućine traju…

Vrućine u našim krajevima i dalje ne popuštaju. Nakon vrućeg, ponegdje i vrlo vrućeg vikenda i novi kolovoški tjedan nastavlja u pravom ljetnom ugođaju. U subotu 8. kolovoza najtopliji je bio Knin sa 38°C, potom su slijedili Daruvar, Rijeka i Senj sa 37°C.  U većini ostalih krajeva je izmjereno od 33 do 36°C.  Kratkotrajna osvježenja su tijekom subote donijeli grmljavinski pljuskovi kojih je bilo u dijelu Istre, u Lici, unutrašnjosti Dalmacije te ponegdje uz obalu Dalmacije.

Nedjelja je u gotovo svim krajevima protekla bez nestabilnosti, a  poneki pljusak je u zadnjim satima dana zahvatio krajnji  jug  Jadrana.  U nedjelju je najtopliji bio  Senj sa 38°C.  Knin, Mali Lošinj, Rijeka su dosegnuli 37°C.

Noć od nedjelje na ponedjeljak je ponovno na dijelu Jadrana bila neugodno topla budući je visoke temperature pratila i visoka relativna vlažnost zraka. Tako je na splitskom Marjanu u 2 sata ujutro temperaturu zraka od čak 27°C pratila i relativna vlažnost od 83%.  Indeks  topline (pokazatelj temperature koju tijelo subjektivno osjeća) je u takvim uvjetima 38%.  A u samom gradu su se u to doba noći temperature kretale od 27 do 29°C, uz još veću vlažnost zraka (uz mjestimičnu maglu bila je i gotovo 100%). Tako da je u takvim uvjetima indeks topline bio od 42 do 45°C. Službena minimalna temperatura prošle noći u Splitu (Marjan) je iznosila 25.5°C.

Prvo jutro novog tjedna donijelo je u našoj zemlji vrlo veliki temperaturni raspon minimalnih temperatura. Najsvježije je bilo u Lici. U Otočcu se temperatura spustila do svježih 11°C, a u Senju se nije spuštala ispod 27°C.  U nizinama unutrašnjosti minimalne temperature su imale vrijednosti od 14 do 18°C, a na Jadranu uglavnom od 23 do 26°C.

Tako je u 7 sati ujutro u Otočcu izmjereno ugodno svježih 12°C, a u Senju je već bilo 28°C.  U većem dijelu kopnenih krajeva je temperatura ujutro bila ispod 20°C (u većini krajeva 14 do 18°C), a na Jadranu iznad 20°C (najčešće od 23 do 26°C).

Ponedjeljak je protekao uz pretežno sunčano vrijeme.  Danju su najtopliji bili Knin i Senj sa najviših 36°C.  Daruvar, Rijeka i Rijeka Aerodrom su dosegnuli 35°C, dok je u većini ostalih krajeva izmjereno od 32 do 34°C.  Samo u najvišem gorju temperatura nije dosegnula 30°C (Parg 27°C i Puntijarka 26°C). Na Zavižanu (koji još nikad u povijesti mjerenja tj. od 1954. godine  nije zabilježio vrući dan) današnji maksimum temperature je iznosio 22.4°C.

U poslijepodnevnim satima je u unutrašnjosti Dalmacije (šire sinjsko područje i zaleđe Zadra) te samo ponegdje uz obalu bilo pljuskova i grmljavine koji su donijeli barem kratkotrajno osvježenje. U Muću je tako kasno poslijepodne palo čak 26 litara kiše.

Naslovna slika: Suton u Makarskoj 7.8.2015. – foto: Toni Katić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned