Thursday, Jun. 4, 2020

Za vikend do -15°C: Prognoza vremena za Hrvatsku sljedećih 7 dana

Autor:

|

25.01.2013

|

Kategorije:

Za vikend do -15°C: Prognoza vremena za Hrvatsku sljedećih 7 dana

Premještanjem ciklone Foška dalje prema jugoistoku, nad naše područje pritječe sve hladniji zrak. Vrijeme se stabilizira pa se u dane vikenda očekuje suho ali ponegdje i vrlo hladno vrijeme.

U nekim dijelovima zemlje minimalne jutarnje temperature padat će i ispod -15°C čemu će najviše pogodovati stabilne noći bez vjetra i sa snijegom na tlu. Najhladnije će biti u planinskim kotlinama gdje postoji mogućnost da se temperature približe -20°C.

Detaljniju temperaturnu prognozu za sve krajeve Hrvatske za sljedeća 3 dana pogledajte ovdje.

S iznimkom ponedjeljka, kada malo oborina može biti na zapadu zemlje, sljedećih 7 dana bit će većinom suho što je dobra vijest, s obzirom na razinu rijeka i velike količine oborina koje su u dosadašnjem tijeku siječnja pale u većem dijelu Hrvatske. Najviše sunca bit će na Jadranu, osobito u Dalmaciji gdje će 7 dana biti sunčano.

Danas se poslijepodne u unutrašnjosti zemlje očekuje više suhog vremena. Moguće je smanjenje naoblake prema kraju dana. Bit će vjetrovito uz umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji sjeverac i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka tijekom dana između -3 i 2°C, navečer hladnije.

Na Jadranu pretežno sunčano Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim udarima. Najviše dnevne temperature većinom od 5 do 12°C, u zaobalju i podno Velebita malo niže. Navečer hladnije.

Subotnje jutro u unutrašnjosti zemlje bi moglo biti vrlo hladno, osobito u dijelovima unutrašnjosti s vedrom noći za što je najveća vjerojatnost na sjeverozapadu. Ujutro je moguća magla ili niska naoblaka koja se može dulje zadržati, a danju ipak i sunčana razdoblja u većini krajeva. Najoblačnije u Slavoniji i Lici gdje je moguć vrlo slab zanemariv snijeg. Vjetar će oslabjeti. Jutarnja temperatura između -10 i -5°C, ponegdje zbog vedrine i niža. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -5 i 0 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu u subotu posvuda pretežno sunčano, samo mjestimično uz malu do umjerenu naoblaku i suho. Ujutro umjerena do jaka bura, slabit će tijekom dana. Hladno! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -6 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 9°C.

U nedjelju u unutrašnjosti suho i djelomično sunčano iako se jutarnja magla ili niski oblaci mogu mjestimice dulje zadržati. Vjetar većinom slab. I dalje vrlo hladno – ujutro od -15 do -10°C, u nekim planinskim kotlinama i hladnije! Danju između -5 i 0 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja na Jadranu donosi pretežno sunčano. Ujutro umjerena bura, još ujutro podno Velebita jaka, posvuda će popodne oslabiti. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -1 do 5°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 3 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 10°C.

Hladno će biti i u ponedjeljak ujutro. U unutrašnjosti zemlje ponovno jak mraz, a slabog mraza može biti i na dijelu Jadrana. danju na zapadu zemlje naoblačenje pa ponegdje može pasti malo kiše i snijega, u Dalmaciji će se zadržati suho.

Od utorka do petka bit će manje hladno, a na Jadranu, osobito Dalmaciji temperature će rasti i do toplih 15°C. Dan za danom i unutrašnjosti zemlje će jutarnji mraz biti sve slabiji, a od srijede će najviše dnevne temperature zraka biti nekoliko stupnjeva iznad nule. Oborina neće biti. Magla će se mjestimično zadržati veći dio dana u unutrašnjosti zemlje.

Hoće li kraj sljedećeg tjedna donijeti kraj sedmodnevnog stabilnog vremena, još je sasvim neizvjesno.

 

Nebesko plavetnilo nakon dugog niza oblačnih dana vratilo se u petak u Hrvatsku

Makarska (Toni Katić)
slika

Samobor (Davor Kolman)
http://img823.imageshack.us/img823/5537/davorkolmansamobor.jpg

Oroslavlje (Ljerka Žitnjak)
http://img338.imageshack.us/img338/3294/ljerkazitnjakoroslavlje.jpg

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić