Sunday, Jul. 5, 2020

Za vikend vrućina, a potom nova promjena i osvježenje

Autor:

|

18.07.2014

|

Kategorije:

Za vikend vrućina, a potom nova promjena i osvježenje

KOPNO:

Danas pretežno sunčano, vruće i sparno. Atmosfera neće biti posve stabilna pa su i dalje mogući kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, ali to će biti lokalnog karaktera pa se neće dogoditi u svim mjestima. Veća vjerojatnost za pljuskove je kasnije popodne, osobito u Slavoniji, Posavini i gorju. Puhat će većinom slab sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Bit će vruće uz maksimalnu temperaturu oko 30 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo svježije.

U subotu i nedjelju suho uz više sunca i postupno još toplije tako da će temperatura zraka vrlo vjerojatno posvuda prijeći 30 Celzijevih stupnjeva u hladu, a možda bude čak i do 34°C, osobito u nedjelju. Vjetar će u subotu biti većinom slab, u nedjelju moguće do umjeren jugozapadni. Čuvajte se jakog sunca između 10 i 17 sati!

Nedjelja bi mogla biti najtopliji dan u ovom tjednu. Puno sunca, ali i južine. To baš neće odgovarati meteoropatima i kroničnim bolesnicima jer će biti neugodno i sparno pa će se pokvariti biometeorološka situacija. Na samom kraju dana na zapadnom horizontu može se pojaviti umjerena naoblaka. Čini se da će nas nova fronta zahvatiti u ponedjeljak kad je opet vjerojatno nešto oblačnije vrijeme uz čestu kišu ili pljuskove praćene grmljavinom. Opet će i osvježiti.

Onda bi se takvo svježije i promjenjivo vrijeme moglo nastaviti i do sredine sljedeće tjedna. Neće se raditi o nekom većem zahlađenju, samo će ove vrućine od vikenda malo popustiti.

JADRAN:

U petak će ujutro na većem dijelu Jadrana biti sunčano i suho. Poslijepodne će lokalno uz jači razvoj oblaka biti prolaznih pljuskova i grmljavine, navečer posvuda suho. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Poslijepodne uz obalu i na moru sjeverozapadnjak će prema vanjskim otocima prolazno biti jak s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do vrlo toplih 26°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C.

Subota će u većini predjela biti pretežno sunčana i suha. Poslijepodne će uglavnom u Dalmaciji samo lokalno biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Danju će zapuhati umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, na moru Dalmacije poslijepodne će prolazno biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do vrlo toplih 26°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C.

U nedjelju će posvuda biti pretežno sunčano i suho. Noću tiho ili slab burin, danju će zapuhati jugozapadnjak. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će se tijekom večeri proširiti i na Dalmaciju. Od jutra će biti toplo, najviše dnevne temperature od 30 do vrlo vrućih 35°C.

U ponedjeljak će tlak zraka padati zbog stvaranja polja sniženog tlaka zraka oko sjeverne Italije, Alpa i sjevernog Jadrana. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Klara. Kiša, pljuskovi i grmljavina prvo će tijekom ponedjeljka zahvatiti zapad zemlje, te će se postupno širiti prema jugu i istoku. Na frontalnom sustavu ove ciklone opet će ponegdje biti izraženijeg grmljavinskog nevremena.

Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Klara i čiju ćemo glavninu utjecaja imati tijekom utorka, kada će se ciklonalni centar naći iznad Jadrana. Zbog toga će utorak u zemlji biti vrlo nestabilan, lokalno će biti i izraženijih oborina.

Od srijede ciklona će se postupno popunjavati i odmicati na istok, što će označiti djelomično stabilizaciju, ali slično kao i nakon prethodne ciklone, i nakon nadolazeće danima će biti popodnevnog razvoja naoblake uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Ciklona će osim oborina donijeti i novi pad temperature zraka. Odmicanjem ciklone tijekom srijede dalje od našega područja počet će novi porast temperatura zraka, no velike ljetne vrućine se sve do kraja sljedećeg tjedna ne očekuju!

Naslovna slika: Položaj nove ciklone početkom sljedećg tjedna

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov