Wednesday, Nov. 20, 2019

Zagreb: Sunce nakon 19 dana; Najkasniji dan pojave prvog jesenskog mraza u Maksimiru

Autor:

|

10.12.2014

|

Kategorije:

Zagreb: Sunce nakon 19 dana; Najkasniji dan pojave prvog jesenskog mraza u Maksimiru

Nakon punih 19 oblačnih dana, nad Zagrebom se danas tijekom poslijepodneva pokazalo sunce.  Podaci DHMZ-a o broju sunčanih sati govore da je posljednji puta sunčano razdoblje zabilježeno 20. studenog.  Na postaji Zagreb Maksimir se podaci o trajanju sijanja sunca bilježe od lipnja 1960. godine. Prema analizi meteorologa Zorana Vakule (www.hrt.hr) najdugotrajnije razdoblje bez sijanja sunca u Zagrebu je trajalo od 31. prosinca 1996. do 25. siječnja 1997. godine, punih 26 dana. Na drugom je mjestu razdoblje od 7. do 27 prosinca 1964. (21 dan). Ovogodišnjih 19 dana je za jedan dan više od 18 dana bez sijanja sunca iz 1989. godine (12. do 29. siječnja 1989).

Razvedravanje i slabljenje vjetra donijelo je  i pad temperature zraka. Tako je večeras na postaji Zagreb Maksimir temperatura pala ispod 0°C. To je prva negativna temperatura u aktualnoj kalendarskoj jeseni, ujedno i najkasnija pojava prvog hladnog dana na postaji Zagreb Maksimir. Dosad je rekord držao datum 24. studeni iz 2012. godine.  Danas je izmjerena  prva negativna temperatura u Maksimiru još od kraja veljače (27. veljače 2014. je izmjereno najnižih -0.4°C).

Na zagrebačkom Griču se danas temperatura nije spustila ispod 0°C. U 21 sat je izmjereno  2°C. Tako da Grič još uvijek čeka  prvi hladni (mrazni) dan u aktualnoj jesensko-zimskoj sezoni. Posljednji puta se na Griču ove godine temperatura spustila ispod nule sredinom veljače (14. veljače je izmjereno  -0.6°C). Zasad je u 2014. godini na Griču zabilježeno samo 14 hladnih dana (minimalna temperatura se spustila ispod 0°C). To je daleko najmanji broj u povijesti meteoroloških mjerenja (a podaci o maksimalnim i minimalnim temperaturama postoje od 1881. godine).  Do sada je najmanje takvih dana na Griču zabilježeno 1974. godine, samo 24. Prosječno se u godini javlja 60 takvih  dana.  Zasad  je najkasniji datum pojave hladnog dana na Griču 18. prosinac, a to se dogodilo dva puta, 1911. i 2000. godine.  Ukoliko Grič „preživi“ slijedeća dva jutra bez negativne temperature,  izgledno je, s obzirom na zatopljenje koje stiže krajem tjedna, da će rekord u najkasnijoj pojavi prvog mraza također pasti.

Prva prosinačka bura nije dugo potrajala, i danas je znatno oslabila.  Uz pretežno sunčano vrijeme današnje najviše dnevne temperature zraka na Jadranu su imale vrijednosti od 8°C u Senju do 16°C u Dubrovniku. U nizinama unutrašnjosti je izmjereno od 4 do 6°C. Oblačno se zadržalo u Slavoniji, a tamo je tijekom dana zalepršala i pokoja snježna pahulja.  Snježni pokrivač se stvorio na Papuku. Zabilježimo i da je jutros u Kutjevu izmjeren 1 cm snježnog pokrivača.  Jutros je u Begovu Razdolju izmjereno 11 cm snijega, Zavižanu 8, a na Sljemenu 5 cm. U zadnja 24 sata je na istoku  Slavonije palo  do 9 mm oborine (Gradište).  U višem gorju je i dalje najhladnije, a najviše dnevne temperature su i dalje negativne, na Zavižanu i najviša dnevna nije prešla -3.8°C.  Tako je Zavižan zabilježio četvrti studeni dan u nizu (maksimalna temperatura je manja od 0°C). Ali za prosinac je to i uobičajeno, budući se prosječno zabilježi 14 studenih dana.

Meteorološke zanimljivosti dana zaključimo s podatkom da je danas u 14 sati kod Lastova izmjerena temperatura mora od 20°C.

Satelitska snimka naoblake od 15.30 sati pokazuje vedrinu i nad središnjom Hrvatskom, prvu nakon gotovo tri oblačna tjedna

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned