Thursday, Jul. 9, 2020

Zagrebački snijeg svjetska vijest

Autor:

|

16.01.2013

|

Kategorije:

Zagrebački snijeg svjetska vijest

Val zimske hladnoće i snježnih padalina nije zahvatio samo Hrvatsku, nego i ostatak Europe, pa i svijeta, kako javlja Spiegel Online. U Njemačkoj se do kraja ovog tjedna ne očekuje poboljšanje vremena, a temperature se samo tijekom dana znaju popeti iznad ništice, zbog čega su mnogi kolnici na sjeveru zemlje zaleđeni, pa je u pokrajini Schleswig-Hohlstein došlo do nekoliko prometnih nesreća.

Ipak, mnogo je gore u Japanu, kojeg je zadesila najveća mećava u proteklih sedam godina. U roku od nekoliko sati ja napadalo desetak centimetara snijega, a mediji javljaju kako je zbog snijega i poledice došlo do masovnog lomljenja kostiju u Tokiju, u kojem je oko 900 ljudi zatražilo medicinsku pomoć!

Nije lako ni u hrvatskom susjedstvu: u Mađarskoj je zapadni dio zemlje paraliziran zbog snijega, naročito okruzi Vas, Zala i Veszprem. Kamioni zbog 20 centimetara snijega ostaju zarobljeni na cestama ili, još gore, skližu s njih. Policija je objavila kako se jedna osoba smrznula do smrti, no mađarske humanitarne organizacije upozoravaju kako je stanje mnogo gore, te da je zbog hladnoće u proteklih par mjeseci umrlo oko 130 ljudi, prenosi tportal.

Kada je riječ o Zagrebu, ističe se najveći snijeg u proteklih 80 godina, čak 67 centimetara u prosjeku. ‘Oko tisuću dobrovoljaca pomaže vatrogasnim i ostalim nadležnim službama da barem očiste glavne gradske prometnice’, javlja Spiegel Online, koji nakon toga spominje snijeg na sjeveru Belgije, kakav ovo područje nije vidjelo još od 1986.

Pregled vremenskih neprilika i borbe sa snježnim mećavama završava u Španjolskoj, odnosno Pirinejima, na kojima se očekuje najmanje novih 50 centimetara snijega.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić