Sunday, Jul. 12, 2020

Zajužilo

Autor:

|

22.11.2017

|

Kategorije:

Zajužilo

Treća dekada mjeseca studenog počela je u znaku stabilnog anticiklonalnog vremena. U ponedjeljak 20. i utorak 21. studenog u većem  dijelu unutrašnjosti je zabilježen jutarnji mraz. Temperature su se ujutro mjestimice spuštale i do -4°C ili -5°C. Mraza  je bilo i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Danju je ipak bilo  toplije pa su i u unutrašnjosti, osim u višem gorju najviše dnevne temperature bile dvoznamenkaste.

Srijeda je donijela tek jednu negativnu minimalnu temperaturu. Na Zavižanu se najniža temperatura spustila do -1°C. Najviša dnevna je danas porasla do 1.9°C. U proteklih tjedan dana na Zavižanu je najviša dnevna temperatura bila ispod 0°C, odnosno zabilježeno je sedam tzv. hladnih dana. Toliko ih se na Zavižanu i pojavi prosječno u studenom. Izgledno je ipak da će se nakon zahlađenja koje stiže krajem tjedna, broj hladnih dana u ovogodišnjem studenom  na Zavižanu ipak povećati.

U unutrašnjosti su minimalne temperature danas imale vrijednosti  od 1.3°C u Karlovcu do čak 10.8°C u Ogulinu. U većini mjesta je minimalna temperatura bila veća od 5°C. Ovako visoka minimalna temperatura u Ogulinu je nepogrešiv znak južine koja će obilježiti i nekoliko slijedećih dana. Na Jadranu su minimalne temperature uglavnom bile dvoznamenkaste i kretale su se od 10 do 13.4°C koliko je izmjereno u Senju.

Najviše dnevne temperature su u srijedu posvuda (osim u najviše gorju) bile dvoznamenkaste, u većini mjesta i na moru i na kopnu porasle su i iznad 15°C. U unutrašnjosti je puhao umjeren do jak jugozapadni vjetar. Stupanj ili dva niže od 15°C je bilo u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području gdje je bilo i najoblačnije.

Snijega od jutros ima samo na Zavižanu, a izmjereno je 35 cm. U Pargu nakon devet uzastopnih dana s snježnim pokrivačem (još je bilo 2 cm snijega u utorak ujutro)  u srijedu nije izmjeren snježni pokrivač.

Iznadprosječno toplo vrijeme, bez jutarnjih minusa pratit će nas i u slijedeća tri dana. Oblačnije uz malo kiše biti će samo u gorju i na sjeveru Jadrana. Krajem subote i osobito u nedjelju nova fronta sa sjeverozapada donosi promjenu vremena uz i obilniju kišu te zahlađenje. Izgledno je da će posljednji dani studenog donijeti temperature primjerenije dobu godine.

Slunj, 21.11.2017. – foto: Vedran Božinović

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned