Saturday, Jul. 11, 2020

Zajužilo prije zimske ciklone

Autor:

|

01.02.2018

|

Kategorije:

Zajužilo prije  zimske ciklone

Netom završeni središnji mjesec klimatološke zime donio je vrlo malo ili nimalo zimskog ugođaja.  Ipak, početak veljače donosi (zimsku) promjenu uz  sredozemnu ciklonu koja će se tijekom petka i subote premještati preko naših krajeva.Nju je danas najavila izraženija južina, jako jugo na Jadranu i jugozapadni vjetar u unutrašnjosti. Prvi dan veljače  je donio iznadprosječne temperature zraka. Posvuda su, osim u gorskim krajevima najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 12 do 15 ili 16°C, a u Slavoniji je mjestimice izmjereno i gotovo 17°C. U Slavonskom Brodu i Gradištu je izmjereno 16.6°C, a na aerodromu Osijek (Klisa) 16.8°C.  Najviše dnevne temperature na Jadranu su se kretale od 12 do 15°C.

Na Zavižanu je ipak danas zabilježen i prvi studeni dan u veljači. Najviša dnevna temperatura se nije popela iznad 0°C, odnosno izmjereno je -0.2°C. Večeras na Zavižanu ima 98 cm snijega.

Prvi dan veljače je uglavnom na Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti donio tek litru ili dvije kiše. Obilnije kiše, uz pljuskove i grmljavinu već ima na dijelu riječkog područja i u Gorskom kotaru. Na riječkom području je bilo i tuče. Do 22 sata je na meteorološkoj postaji Preluk već palo 35 litara kiše, a u Kosima 30 litara kiše. Od DHMZ postaja u zadnja 24 sata (do 19 sati) u Pargu je palo 16 litara kiše,  u Ogulinu 10,  U Omišlju 9, Zavižanu 7, Gospiću 3 mm…

Naslovna slika: Grmljavina nad Kvarnerom snimljena iz Hreljina, 1.2.2018. – foto: Denis Flego

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned