Saturday, Aug. 8, 2020

Zalazak na jezeru Šoderica

Autor:

|

15.02.2015

|

Kategorije:

Zalazak na jezeru Šoderica

Središnji vikend veljače donio je u našim krajevima prevladavajući utjecaj anticiklone. Ciklona koja se nalazi nad zapadnim Sredozemljem donijela je više naoblake povremeno samo na Jadranu, uglavnom u Dalmaciji, ali nije nedostajalo ni sunčanog vremena.  U zadnja 24 sata uz obalu je mjestimice palo i malo kiše. Po podacima DHMZ-a u Pločama je palo 6 mm, a još na nekoliko postaja do 2 mm kiše.  I podaci sa mreže pljusak.com daju od 1 do 4 mm kiše mjestimice u Dalmaciji. Više oblaka u nedjeljnu večer ima i dalje na Jadranu, osobito prema otvorenom moru gdje ima i grmljavine.

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu je bilo dosta sunčanog vremena. Najviše dnevne temperature su, osobito u unutrašnjosti porasle, pa se ponovno, nakon dužeg vremena danas mjere i dvoznamenkaste vrijednosti. Tako je na zagrebačkom Maksimiru izmjerena maksimalna temperatura od 10.8°C. Zadnji puta je dvoznamenkasta vrijednost maksimalne temperature izmjerena 18. siječnja  (12.5°C). Ipak u tom razdoblju niti jednom se najviša dnevna temperatura nije spustila ispod 0°C.  U većini nizina unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 9 do 11 ili 12°C, a najtopliji je bio Daruvar sa 12.7°C.  Zatoplilo je i u višem gorju. Na Sljemenu je temperatura porasla na 5.7°C,a na Zavižanu na 0.2°C. To je prva pozitivna temperatura na Zavižanu još od 20. siječnja (30. siječnja je izmjereno točno 0.0°C).  Porast temperature polako smanjuje i snježni pokrivač u  gorju. Zavižan večeras ima 130 cm snijega, Sljeme 75 cm, a Gospić 31 cm.

Duž obale su danas izmjerene najviše dnevne temperature od 11 do 15°C.

U nastavku donosimo reportažu sa jezera Šoderice.  Autor  fotografija je Marko Posavec

Nakon što se prijepodnevna magla raspršila, ostatak dana bio je sunčan. Na jezeru čak još ima tankog leda.

slika

slika

Međutim, u zraku je još bilo sumaglice, pa je svjetlost pred suton postala prekrasno mekana.

slika

A Sunce je tonulo u mutne slojeve zraka iznad tla…

slika

slika

slika

slika

I da priroda zaključi svoju predstavu nevjerojatnom slučajnošću – Sunce je zašlo točno iza 38 kilometara udaljenog Vranilca!

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned