Friday, Oct. 30, 2020

Zaledilo se more u Šibeniku: Temperatura mora u Martinskoj 1 stupanj!

Autor:

|

30.01.2017

|

Kategorije:

Zaledilo se more u Šibeniku: Temperatura mora u Martinskoj 1 stupanj!

Naslovna fotografija: Branko Samodol / Šibenski portal

Nastavlja se niz hladnih noći u kojima temperature zraka osim u zaleđu i uz obalu odlaze u minus. Temperaturni pad se osjeti odmah po zalazu sunca kad trend pada temperature zraka iznosi do 5°C po satu. U noći se taj trend usporava te ponovno pojačava pred zoru kad se i izmjere najniže temperature zraka.

Prema majerinjima AMP i ovog jutra najhladnije je bilo u Kninu sa -8°C. Slijede Drniš i Dubrava sa -7, Bilice -6, Skradin, Miljevci, Golubić i Dubravice -4, Putičanje -3, Vodice, Šibenik i Žaborić -2, Pirovac -1. Na otoku Krapnju izmjerena je minimalna temperatura zraka od 0, a u Rogoznici od 2°C, piše Šibenik Meteo.

Minusi i tihe noći doprinjele su i smrzavanju vode u površinskom sloju u zaljevima i plićinama kao primjerice jutros u Šibeniku. Moramo se osvrniti na natpise pojedinih medija koji navode da je temperatura mora prema mjerenjima DHMZ jutros u Šibeniku 12°C.

Plovput za potrebe DHMZ na lanterni Jadrija mjeri svakodnevno temperaturu mora u 7, ljeti u 8h. Na toj lokaciji utjecaj Krke je zanemariv pa su i temperature mora zimi znatno više od onih koje se uz samu obalu u gradu. Upravo iz tog razloga Šibenik Meteo i IRB su postavili sondu za mjerenje temperature mora na Martinskoj koja ukazuje na ovaj problem.

Sonda na Martinskoj, koja je potopljena na dubini od 0.5m, izmjerila je jučer rekordno nisku temperaturu morske vode od 1,7°C. Rekord je kratko trajao i oboren je jutros kad je sonda izmjerila svega 1,4°C.

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/923/FquTwn.jpg

Temperature mora sa Šibenik Meteo mjernih sondi 24h dnevno možete pratiti na ovom linku, a mjerenja i ažuriranje podataka je u prosjeku svakih 5 minuta.

Foto: Nikola Bilušić
http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/922/HxPmmC.jpg

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić