Friday, Jan. 22, 2021

Zamijenili “uloge”: Na kopnu sunce i toplina, Jadran u magli i sumaglici

Autor:

|

28.01.2016

|

Kategorije:

Zamijenili “uloge”: Na kopnu sunce i toplina, Jadran u magli i sumaglici

Za razliku od prva tri dana aktualnog tjedna, koja su Dalmaciji i ostatku Jadrana donijela dosta sunca, četvrtak protječe u znaku tmurnog vremena. Oblaci prekrivaju područje od Istre do krajnjeg juga Jadrana, posvuda je prisutna i sumaglica, a na sjevernom Jadranu ponegdje i magla.

Unutrašnjost zemlje i Jadran kao da su zamijenili uobičajene meteorološke “uloge”. Kopneni dio zemlje, naime, uživa u gotovo vedrom danu s temperaturama zraka koje su gotovo posvuda više od 15 Celzijevih stupnjeva, a ponegdje su već dosegnule i toplih 17°C. Na Jadranu je u ranim popodnevnim satima svježijih 8 do 15°C. Najhladnijih 0°C ujutro je izmjereno na biokovskom vrhu Svetom Juri.

Ovakav scenarij bio je relativno čest protekloga studenog i prosinca, kada je na vrijeme dominantno djelovala jaka i postojana anticiklona u Sredozemlju.

U Dalmaciji je tmuran dan ponegdje donio i vrlo malo kiše. Po litra kiše na metar kvadratni pala je u okolici Splita, a dvije litre u Kaštel Gomilici. Drugdje su pale tek zanemarive količine oborine.

Znatno više sunca na Jadranu bit će tijekom petka i subota, a jugo će u noći na nedjelju donijeti nove oblake na samom kraju tjedna kada ponovno postoji mogućnost za tek neznatne količine oborina. Na prve konkretne oborine morat ćemo pričekati drugi dio sljedećeg tjedna, o čemu opširnije čitajte na našem portalu sutra ujutro.

Temperature zraka u 13 sati (Pljusak.com)

Satelitska snimka naoblake u 13 sati (WetterOnline / Eumetsat)

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić