Tuesday, Jun. 22, 2021

(Zašto) Bablje ljeto

Autor:

|

12.10.2014

|

Kategorije:

(Zašto) Bablje ljeto

Već treći dan zaredom Zagreb (Grič) i Varaždin  obaraju datumske temperaturne rekorde za maksimalnu temperaturu.  Novi varaždinski rekord za 12. listopad  iznosi 25.2°C, stari je iznosio 25.0°C i izmjeren je 1958.  Novi grički rekord od danas je 24.2°C,  a prethodni od 24.0°C je iz 2000.

Druga listopadska nedjelja je bila pretežno sunčana i topla u cijeloj zemlji.  Najviše dnevne temperature kretale su se od 23 do 27°C. Najtopliji su bili Karlovac sa 27.3°C i Osijek (Klisa) sa 27.4°C. Malo više oblaka je ujutro i prijepodne bilo na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, pa je Pazin sa 22.3°C bio „najsvježiji“. Samo u najvišem gorju se temperatura nije penjala iznad 20°C. Na Puntijarki je izmjereno maksimalnih 19.8°C, a na Zavižanu 15.2°C. Ali i te su vrijednosti daleko od prosječnih za doba godine.  Današnji zavižanski maksimum je gotovo jednak prosječnoj maksimalnoj temperaturi koja se može očekivati u srpnju (16.3°C) i kolovozu (16.1°C). Za listopad je prosječna maksimalna dnevna temperatura 8.4°C.

Ovakav period toplog i sunčanog vremena u listopadu nazivamo babljim ljetom.  Ima nekoliko objašnjenja odakle potječe naziv bablje ljeto. Ipak se kao najčešće uzima češki izraz ‘babi leti’ koji u češkom jeziku označava niti paučine koje lebde zrakom u lijepim jesenskim danima. Te paučine nema u proljeće i tijekom ljeta, nego samo ujesen. Čehe je ta paučina podsjećala na sijedu kosu njihovih baka pa su ovaj period nazvali babljim ljetom.

Ponekad se ovaj dio godine naziva i prema blagdanima – po sv. Mihaelu Miholjsko ljeto i po sv. Martinu Martinjsko ljeto. Lingvisti još nisu potpuno suglasni oko podrijetla pojma ‘bablje ljeto’. Neki smatraju da riječ baba predstavlja vješticu. Vještica, kao simbol nečeg lošeg, izopačenog, upućuje da je i vrijeme nesvakidašnje – naopako! Pojam ‘bablje ljeto’ se javlja u većem dijelu Europe i u nekim drugim dijelovima svijeta. Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su ‘bapske vlasi’.

U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina koja lebdi predstavlja njihovu kosu. Ta paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Prema ‘Velikoj sovjetskoj enciklopediji’ to je razdoblje ‘kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti’. U većini slavenskih jezika pojam je najčešće poznat kao ‘bablje ljeto’. U Bugarskoj kažu Cigansko (sirotinjsko) ljeto, a u Sjevernoj Americi se za istu pojavu koristi naziv ‘Indijansko ljeto’.

Apsolutni temperaturni rekordi za listopad ipak nisu ugroženi.  Na zagrebačkom Griču je najtopliji listopadski dan (u protekle 133 godine temperaturnih mjerenja) bio 23. listopad 1973. godine kada je izmjereno 27.6°C. Listopadski rekord za Varaždin je postavljen 6. listopada 2009. i iznosi 27.7 °C.

Prema podacima DHMZ-a najtopliji listopadski dan je bio 7. listopada 1985. kada je u Kninu izmjereno čak 31.6°C.  U Slavoniji rekord drži 1935. godina kad je u Osijeku 6. listopada  izmjereno nevjerojatnih 30,5 Celzijevih stupnjeva. U Rijeci je najtopliji dan u listopadu bio 1.10.1956. godine kad je izmjereno 28.8 stupnjeva, a u Dubrovniku je prvog dana listopada 2012. temperatura narasla na čak 30.5 °C. U Šibeniku rekord je od 2. listopada 2011. godine kad je izmjereno 30.3°C °C, a u Splitu je istog dana izmjereno 27.9°C.

„Babi leti“  na poljima uz Dravu – foto: Marko Posavec

 slika

slika

Jezero Šoderica – foto: Marko Posavec

slika 

Kraj toplog zagrebačkog dana – foto: Vesna Holjevac

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned