Wednesday, Aug. 4, 2021

Zašto baš bablje ljeto?

Autor:

|

23.10.2013

|

Kategorije:

Zašto baš bablje ljeto?

Ovih dana imamo priliku iz prve ruke vidjeti što znači bablje ljeto. Ovakav period toplog i sunčanog vremena u listopadu nazivamo babljim ljetom. Ima nekoliko objašnjenja odakle potječe naziv bablje ljeto. Ipak se kao najčešće objašnjenje uzima češki izraz „babi leti“ koji u češkom jeziku označava niti paučine koje lebde zrakom u lijepim jesenskim danima. Te paučine nema u proljeće i tijekom ljeta, nego samo ujesen. Čehe je taj paučina podsjećala na sijedu kosu njihovih baka pa su takav period nazvali babljim ljetom. Ponekad se ono naziva i prema blagdanima – po sv. Mihaelu Miholjsko ljeto i po sv. Martinu Martinjsko ljeto. Lingvistici još nisu potpuno usuglašeni oko pojma “bablje ljeto”. Najčešće objašnjenje govori da riječ baba predstavlja vješticu. Vještica, kao simbol nečeg lošeg, izopačenog, upućuje da je i vrijeme nesvakidašnje – naopako! Pojam “bablje ljeto” se javlja u većem dijelu Europe i u nekim drugim dijelovima svijeta. Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi” (od baba = stara žena, vještica). U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina koja lebdi predstavlja njihovu kosu. Ta paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Prema “Velikoj sovjetskoj enciklopediji” to je razdoblje “kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti”. U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao “bablje ljeto”. U Bugarskoj kažu Cigansko (sirotinjsko) ljeto, a u Sjevernoj Americi se za istu pojavu koristi naziv “Indijansko ljeto”.

Toplina ovih dana nije rekordna za listopad. Bilo je i toplijih godina. Slučajno ili ne, upravo na današnji dan 1971. godine bio najtopliji listopadski dan u povijesti zagrebačkih meteoroloških mjerenja. Naime, na današnji dan prije 42 godine u zagrebačkom Maksimiru motritelj je izmjerio čak 28 Celzijevih stupnjeva. U Slavoniji rekord drži 1935. godina kad je u Osijeku izmjereno nevjerojatnih 30,5 Celzijevih stupnjeva. Najtopliji listopadski dan u Varaždinu datira iz 2009. godine kad se temperatura popela na 28°C. U Rijeci je najtopliji dan u listopadu bio 1956. godine kad je izmjereno 29 stupnjeva, a u Dubrovniku je 2012. temperatura narasla na čak 31 Celzijev stupanj. U Šibeniku i Splitu je rekord iz 2011. godine kad je izmjereno 30 stupnjeva, a na splitskom području 28°C.

Dodajmo da ovako toplo vrijeme ove godine u listopadu ne znači ništa za nadolazeću zimu. Prognozu za zimske mjesece teško je reći.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov