Thursday, Jul. 9, 2020

Zatišje pred jugo

Autor:

|

27.06.2017

|

Kategorije:

Zatišje pred jugo

Nakon olujnog vikenda prva dva dana posljednjeg lipanjskog tjedna donijela su prolaznu stabilizaciju vremena.  Nakon pretežno sunčanog i suhog ponedjeljka utorak je na sjeveru Jadrana i u zapadnim krajevima unutrašnjosti donio više oblaka. U jugozapadnoj se struji preko naših krajeva i dalje povremeno premješta vlažniji zrak. Tijekom prijepodneva je lokalno grmljavinskih pljuskova bilo u dijelu Istre, a malo kiše je palo i u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Ipak, većih količina oborine i nevremena nije bilo.   Jačih nevremena i tuče danas je bilo u Bosni i Hercegovini, osobito na području Zenice i okolice.

I utorak je u većini krajeva donio najviše dnevne temperature zraka više od 30°C.  Najtopliji su bili Split s 33.4°C i Knin s 35.7°C.

Posljednji dani lipnja donose  izraženiju promjenu vremena.  Nad našim krajevima jača utjecaj prostrane europske ciklone, uz produbljivanje ciklonalnog polja nad Jadranom . Atmosfera će se nad našim krajevima ponovno jače destabilizirati. Krajem srijede i u noći na četvrtak se osobito na dijelu sjevernog Jadrana i u zapadnim krajevima unutrašnjosti, zbog prolaska hladne fronte lokalno očekuju izraženija grmljavinska nevremena praćena tučom.

Za srijedu 28. lipnja su već izdana upozorenja za opasne meteorološke prilike. DHMZ je u sustavu Meteoalarm izdao „žuto“ upozorenje za sjeverni i srednji  Jadran za olujne udare juga i južnog vjetra (65 do 95 km/h). Za područje Like je  izdano je upozorenje za  olujne udare  jugozapadnjaka i južnog vjetra (65 do 110 km/h).

Meteorološki portal Severe Weather Europe je za srijedu za krajnji dio sjevernog Jadrana, zapad Slovenije i krajnji sjeveroistok Italije izdao najveći rizik opasnosti od olujnog nevremena. Takav stupanj rizika (HIGH) se  inače vrlo rijetko izdaje. Na tom su području izgledne jake grmljavinske oluje praćene velikom količinom oborine u kratkom vremenu,  tuča , a vjerojatna  je i pojava tornada.  Područje umjerenog rizika od olujnog nevremena uključuje sjever Italije, središnju Sloveniju, jug Austrije te zapadne krajeve Hrvatske.

Karta upozorenja na opasne meteorološke pojave za srijedu 28.6.2017. – izvor: severe weather europe

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned