Tuesday, Jul. 7, 2020

Zavižan konačno dosegnuo metarski snijeg

Autor:

|

11.03.2016

|

Kategorije:

Zavižan konačno dosegnuo metarski snijeg

Razdoblje promjenjivog vremena se nastavlja i dalje. Plitka ciklona sa juga Italije podržava kruženje vlažnog i nestabilnog zraka nad našim krajevima pa ni petak nije prošao bez oborina, iako je na većini postaja riječ o manjim količinama oborine.

U zadnja 24 sata je najviše oborine (snijega) palo na Zavižanu, 32 mm, ali je glavnina  pala do petka ujutro, kada je izmjereno 98 cm snijega. Tijekom dana se visina snježnog pokrivača još malo povećala, pa je u 19 sati izmjereno točno 100 cm snijega. Time je prvi puta ove sezone na Zavižanu izmjeren metarski snijeg, što je mjesec dana kasnije od prosječnog datuma za prvi metar snijega na Zavižanu.   Prvi dan ožujka na Zavižanu je  bilo izmjereno tek 40 cm snijega. Potom su samo dva dana prošla bez, barem malo snijega, a ukupno je dosad od početka ožujka palo 134 mm oborine (ožujski prosjek je 156.4 mm oborine).

Od oborina u zadnja 24 sata (do 19 sati) izdvojimo i Komižu sa 17 mm, Ogulin 14 mm, Dubrovnik i Slavonski Brod 13, Palagružu 12,  Lastovo 11, Varaždin 9, Puntijarka i Sisak 8, Daruvar i Zagreb 7… Drugdje u unutrašnjosti je bilo manje kiše, a na većem dijelu Jadrana je i izostala.

Raspon najviših dnevnih temperatura je bio velik. Najhladnije je bilo u najvišem gorju (Zavižan -2°C, Puntijarka 1°C). U nizinama unutrašnjosti je izmjereno od 7°C na sjeverozapadu (Varaždin) do 12°C na istoku Slavonije (Osijek). Na Jadranu je izmjereno od 11°C u Senju do 16°C u Hvaru i Pločama.

Maksimalne temperature zraka 11.3.2016. (www.pljusak.com)

Naslovna slika: Meteorološka postaja na Zavižanu (arhiv Crometeo.hr) – foto: Aleksandar Gospić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned