Saturday, Jul. 4, 2020

Zima i ljeto

Autor:

|

16.02.2016

|

Kategorije:

Zima i ljeto

Meteorološke prilike u našim su krajevima i dalje vrlo raznolike.  Na prednjoj strani  ciklone sa srednjeg Sredozemlja nad jugoistok Europe kao i nad veći dio Dalmacije pritječe vrlo topao sredozemni zrak, a jaki južni vjetrovi donose sa sobom i dosta pustinjske prašine sa sjevera Afrike. Iako na jugu Jadrana nisu danas zabilježeni apsolutni temperaturni rekordi, kao u susjednoj Crnoj Gori,  temperature su bile gotovo ljetne, znatno iznad prosjeka za sredinu veljače.  Najviša temperatura od čak 22.8°C izmjerena je u dubrovačkoj zračnoj luci Ćilipi.  Slijede Ploče sa 22°C, te Dubrovnik i Makarska sa 21°C.  Na splitskom aerodromu Resnik je izmjereno 19.5°C, a u Splitu (Marjan) 18.7°C.   U Šibeniku je izmjereno danas 17.7°C, a u Zadru 15.2°C. Temperaturni rekordi za veljaču nisu bili danas u opasnosti. U Dubrovniku rekord iznosi 24.1°C, a za Split 22.3°C ( u oba grada je postavljen 22.2.1990.)

Na sjevernom dijelu Jadrana danas je bilo znatno svježije nego u Dalmaciji.  U Senju je najviša dnevna temperatura dosegnula 10.1°C, u Rijeci 10.2°C, a uz obalu Istre do 12°C.  Na sjevernom dijelu Jadrana je puhala bura koja je podno Velebita imala i olujne udare.

U nizinama unutrašnjosti najviše dnevne temperature su bile jednoznamenkaste i kretale su se od 6 do 9°C, a u gorskim krajevima (Gorski kotar, Lika) i ispod 5°C.  U višim predjelima Gorskog kotara je padao snijeg. Tako je večeras u Pargu kraj Čabra u 19 sati izmjereno 32 cm snijega (11 cm novog).

Snijeg je tijekom dana padao i na Zavižanu (izmjereno je 28 cm, što je samo 2 cm više nego u jutarnjem mjerenju). Na Sljemenu je izmjereno 21 cm snijega (4 cm novog), a najviša dnevna temperatura se tek malo popela iznad 0°C (0.2°C). Na Zavižanu je najviša dnevna temperatura iznosila -3°C, što je za 26°C manje nego u  zračnoj luci Ćilipi.

Zabilježimo da su i najniže dnevne temperature na jugu Jadrana bile izrazito visoke za doba godine. Tako se u Dubrovniku minimalna temperatura nije spuštala ispod 16.4°C.

I večernji sati donose velike temperaturne razlike.  U 21 sat na Zavižanu je izmjereno -5°C, a u Senju u isto vrijeme unatoč olujnoj buri 7°C. Južnije od Šibenika se i u večernjim satima mjeren temperature iznad 15˛C. U Dubrovniku i Pločama je u 21 sat izmjereno ljetnih 20°C.

Podaci o oborinama u zadnja 24 sata (do 19 sati) govore da je najviše (kiše) palo u Gospiću, 35 mm. Slijede Ogulin sa 25 mm, Sisak 20, Gradište 17, Bilogora 14, Karlovac 13,  Rijeka Omišalj i Senj 11, Bjelovar, Pazin i Puntijarka 10…

HAK u večernjem izvještaju (21:20 sati) javlja da u Gorskom kotaru pada snijeg, susnježica mjestimice u Lici. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te Staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo-Rijeka.

Najviše dnevne temperature, 16.2.2016. (www.pljusak.com)

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned