Thursday, Jul. 16, 2020

Zima na pragu kalendarskog proljeća

Autor:

|

19.03.2018

|

Kategorije:

Zima  na pragu kalendarskog proljeća

Posljednji puni dan kalendarske zime je u kopnenim krajevima osvanuo pod novim snježnim pokrivačem.  U nizinskim krajevima je visina snježnog pokrivača bila jednoznamenkasta. Izmjereno je od 1 cm  (Kutina, Lipik, Sisak) do 8 cm ponegdje u Slavoniji (Gradište, Osijek).

Više snijega ima opet u gorskim krajevima. U Pargu i Delnicama je jutros izmjereno 29 cm snijega, što je za 11 odnosno 12 cm više od mjerenja u nedjelju ujutro.  Ostale visine jutros su bile: Crni Lug 20 cm, Plitvička jezera i Puntijarka 19 cm, Gospić 17 cm, Ogulin 12 cm, Otočac 12 cm..

Najviše snijega i dalje ima na Zavižanu, gdje je jutros izmjereno 222 cm.

Zabilježimo i da je u noći od nedjelje na ponedjeljak snijeg, osim na Ćićariji i Učki  padao i u unutrašnjosti Istre, gdje se u višim predjelima stvorio i tanji snježni pokrivač. Snijeg je padao i u riječkom zaleđu.

Na Zavižanu su jutros izmjerena 222 cm snijega.

Tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak je mjestimice na Jadranu, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije  opet pala veća količina kiše. Neke veće količine kiše (do 7 sati ujutro su bile): Pula aerodrom 39.9 mm, Pula 33, Mali Lošinj 27.6,  Pazin 25.1, Sinj 24.4 mm,  Dubrovnik aerodrom 22.4..

Kalendarsko (astronomsko) proljeće počinje u utorak, 20. ožujka u 17 sati i 15 minuta. A današnji, zadnji dan kalendarske zime je donio uz povremen snijeg u kopnenim krajevima i gorju i prave zimske temperature. Najviša dnevna temperatura na Zavižanu je iznosila -6°C, u Pargu i na Puntijarci -5°C. Studeni dan je zabilježen i na Bilogori, Križevcima i u Varaždinu (-2°C), te u Daruvaru, Gradištu, Krapini, Ogulinu (-1°C). U ostalim mjestima unutrašnjosti najviša dnevna temperatura se kretala od 0 do 1°C. Studeni dani u ožujku nisu česti. U Varaždinu se prosječno zabilježi tek jedan takav ožujski dan.

Hladno je bilo i  u podvelebitskom primorju. Tako je  Senju najviša dnevna temperatura uz buru dosegnula tek 3°C. U većini mjesta na sjeveru Jadrana je izmjereno do 8 do 10°C, a u Dalmaciji od 12°C (Šibenik) do  18°C u Makarskoj.

Naslovna slika: Štitar kod Županje, 19.3.2018.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned