Thursday, Jul. 16, 2020

Zima se nastavlja, bit će dosta hladno!

Autor:

|

17.01.2017

|

Kategorije:

Zima se nastavlja, bit će dosta hladno!

Nakon vrlo hladne prve polovine siječnja, novi tjedan donio je nastavak zimskog vremena. Na vrijeme od jutros utječe duboka sredozemna ciklona s centrom iznad južne Italije. Zbog blizine centra, oborina najviše ima u Dalmaciji, osobito nad otvorenim morem i otocima.

Snijeg je već jučer zabijelio dijelove Korčule, Pelješca, Brača i Hvara. Dok na većem dijelu Jadrana puše bura, podno Velebita i olujna, na otvorenom moru Dalmacije i u južnoj Dalmaciji puhao je povremeno jak levant. Snijega je do danas ujutro u unutrašnjosti mjestimice palo i više od 20 cm,a jedino je sjeverozapad ostao uglavnom pošteđen snijega.

JADRAN:

U utorak na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i suho. Slab snijeg nošen burom moguć je podno Velebita. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno, osobito u srednjoj i južnoj Dalmaciji povremeno uz snijeg i kišu. Puhat će umjerena do jaka buar s olujnim udarima, podno Velebita puhat će olujna i orkanska bura s udarima koji će mjestimice prelaziti 180 km/h. Na  jugu Dalmacije u početku umjeren do jak levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 0°C ponegdje u zaobalju do 12° na otocima južne Dalmacije.

U srijedu stabilnije. Bit će djelomično ili pretežno sunčano i suho. Podno Velebita moguće je snijeg nošen burom. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita olujna bura s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 2°C ponegdje u zaobalju do 11°C na otocima.

Četvrtak će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčan i suh. U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Uglavnom ujutro mjestimice može pasti malo kiše ili snijega. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna, no vjetar će u drugom dijelu dana posvuda biti u slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od -1 do 5°C. Najviše dnevne temperature od -1°C ponegdje u zaobalju do 8°C na vanjskim otocima Dalmacije.

U petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Samo ponegdje može pasti vrlo malo kiše ili snijega. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne ponegdje u okretanju na zapadne smjerove. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u zaobalju do 10°C na vanjskim otocima Dalmacije.

Subota će biti pretežno sunčana i suha. U drugom dijelu dana na otvorenom moru postupno naoblačenje. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, popodne na moru Dalmacije u okretanju na levant, nad otvorenim i jugo. Jutro prohladno, ponegdje u zaobalju umjeren mraz. Najviše dnevne temperature u laganom porastu i bit će od 5°C u zaleđu Rijeke do 14°C na vanjskim otocima.

Detaljniju prognozu za vikend čitajte u petak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak većinom oblačno. U većini predjela povremeno će padati snijeg, osobito u Slavoniji, Posavini, Banovini, Kordunu te u Gorskom kotaru i Lici. U sjeverozapadnim područjima bit će većinom suho. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka većinom od -4 do 0°C, u planinama hladnije. Računajte na zimske uvjete i probleme u prometu.

U srijedu će biti dosta oblaka, ali su moguća i kraća sunčana razdoblja, osobito na sjeverozapadu. U Slavoniji i gorskim područjima još je povremeno moguć snijeg, uglavnom u maloj količini. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od -8 do -3, a najviša dnevna većinom između -6 i -1°C, u planinama i malo niža.

U četvrtak će u nizinskom području biti većinom suho uz moguća sunčana razdoblja. Povremenog slabog snijega će još biti u Gorskom kotaru, na Kordunu te osobito u Lici. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. I dalje hladno uz noćnu temperaturu od -9 do -3, a najvišu dnevnu između -6 i -1°C.

Petak bi trebao biti većinom suh i vrlo hladan. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla, a tijekom dana se očekuju sunčana razdoblja. Vjetar će oslabjeti. Noćna i jutarnja temperatura od -12 do -5, a najviša dnevna bi se trebala kretati između -6 i -1 Celzijev stupanj.

I u subotu većinom suho i djelomično sunčano. Ujutro mjestimice magla. Noć i jutro će biti još hladniji pa se mjestimice temperatura može spustiti i ispod -15 Celzijevih stupnjeva. Danju uglavnom od -7 do -1°C.

Za nedjelju prognoza još nije sigurna. Čini se da će oblaka ponovno biti više, a prema kraju dana nisu isključene ni slabe oborine.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov