Tuesday, Sep. 17, 2019

Zima u travnju: Snijeg i u nizinama

Autor:

|

20.04.2017

|

Kategorije:

Zima u travnju: Snijeg i u nizinama

Na  prijelazu iz druge u treću dekadu ovogodišnji travanj je vratio zimski ugođaj ne samo u gorske krajeve. Nakon fronte i ciklone koja je tijekom utorka donijela izraženu promjenu vremena, nad našim je krajevima po visini i dalje kružio vlažan, hladan i nestabilan zrak.   Tijekom srijede je povremenih oborina bilo uglavnom u kopnenim krajevima. Uz kišu i susnježicu, snijeg je povremeno padao i u  nižim područjima.

U četvrtak  ujutro tako je snježni pokrivač osim u gorju službeno izmjeren i u Kutjevu i Lipiku. Njegova visina je iznosila 2 cm, a isto toliko je izmjereno i u Gospiću. Na Puntijarci je jutros izmjereno 4 cm snijega.  Najviše ga ima na Zavižanu, 40 cm.

Najviše oborina je u zadnja 24 sata (do 20 sati) palo u Slavoniji i na Velebitu. Najviše, 16 mm je izmjereno u Gradištu. Slijede: Osijek Čepin 14 mm, Slavonski Brod 13, Daruvar, Osijek Klisa i Zavižan 11.  Pokoji mm oborine je izmjeren i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, dokna Jadranu nije bilo oborine.

Tijekom srijede je najviše oborina bilo u unutrašnjosti, osobito u Slavoniji. Podaci o Najviše 15.3  mm je izmjereno u Goricama kod Nove Gradiške. Slijede Lipik 15 mm, Daruvar 12.4, Brestovac i Đakovo 11, Kutina, Požega, Vinkovci, Virovitica 10…

Uz povremene nalete snijega, dan je obilježio i jak sjeverni vjetar u unutrašnjosti te bura na Jadranu.  Mjestimice je u unutrašnjosti vjetar rušio stabla.  Tako je u Varaždinu kod zgrade HNK-a  vjetar srušio veliko stablo, a slične vijesti su, kako je danas pisao portal  eVarazdin, tijekom utorka stizale i iz drugih dijelova županije gdje je vjetar rušio stabla i nanosio štetu kućama.

Na obali je jaka bura stvarala probleme u prometu. Tijekom dana je za sav promet bila zatvorena autocesta A1 od Svetog Roka do Posedarja, a u večernjim satima je otvorena samo za osobna vozila.  Za sav promet, zbog olujnog vjetra, zatvorena je državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno zatvorena je za sav promet zbog olujnog vjetra i snijega na kolniku (vidljivost smanjena na manje od 5 m).

Zimske su jutros bile i najniže minimalne temperature. Na Biokovu se temperatura spustila do -8.9°C.  Na Zavižanu se najniža temperatura spustila do -8.3°C, a ona najviša dnevna nije prelazila -5.1°C. Srednja dnevna temperatura  je danas iznosila -7°C, što je za oko 2°C niže i od prosječne srednje dnevne temperature za sredinu zime odnosno na prijelazu iz siječnja i veljaču.

Mraza je jutros bilo i u ostalim gorskim krajevima (Puntijarka -4,5°C, Parg -2.2°C, Gospić -0.5°C, Bilogora 0°C). U nizinama je (na 2m visine) izmjereno od 0.1°C (Gradište) do 3.2°C (Karlovac). Uz obalu su minimalne temperature imale vrijednosti do 4 do 7°C.  Najviše dnevne su u nizinama unutrašnjosti gotovo posvuda bile jednoznamenkaste. Kretale su se od 4 do 9°C, te 10°C u Karlovcu.  Na Jadranu su se najviše dnevne temperature kretale od 10 do 13 ili 14°C.

Proljetni snijeg na Medvednici. Foto: Krešimir Lovrić Photography

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Najviše dnevne temperature 20.4.2017. (www.pljusak.com)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned