Sunday, Jul. 5, 2020

Zima u travnju: Snijeg i u nizinama

Autor:

|

20.04.2017

|

Kategorije:

Zima u travnju: Snijeg i u nizinama

Na  prijelazu iz druge u treću dekadu ovogodišnji travanj je vratio zimski ugođaj ne samo u gorske krajeve. Nakon fronte i ciklone koja je tijekom utorka donijela izraženu promjenu vremena, nad našim je krajevima po visini i dalje kružio vlažan, hladan i nestabilan zrak.   Tijekom srijede je povremenih oborina bilo uglavnom u kopnenim krajevima. Uz kišu i susnježicu, snijeg je povremeno padao i u  nižim područjima.

U četvrtak  ujutro tako je snježni pokrivač osim u gorju službeno izmjeren i u Kutjevu i Lipiku. Njegova visina je iznosila 2 cm, a isto toliko je izmjereno i u Gospiću. Na Puntijarci je jutros izmjereno 4 cm snijega.  Najviše ga ima na Zavižanu, 40 cm.

Najviše oborina je u zadnja 24 sata (do 20 sati) palo u Slavoniji i na Velebitu. Najviše, 16 mm je izmjereno u Gradištu. Slijede: Osijek Čepin 14 mm, Slavonski Brod 13, Daruvar, Osijek Klisa i Zavižan 11.  Pokoji mm oborine je izmjeren i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, dokna Jadranu nije bilo oborine.

Tijekom srijede je najviše oborina bilo u unutrašnjosti, osobito u Slavoniji. Podaci o Najviše 15.3  mm je izmjereno u Goricama kod Nove Gradiške. Slijede Lipik 15 mm, Daruvar 12.4, Brestovac i Đakovo 11, Kutina, Požega, Vinkovci, Virovitica 10…

Uz povremene nalete snijega, dan je obilježio i jak sjeverni vjetar u unutrašnjosti te bura na Jadranu.  Mjestimice je u unutrašnjosti vjetar rušio stabla.  Tako je u Varaždinu kod zgrade HNK-a  vjetar srušio veliko stablo, a slične vijesti su, kako je danas pisao portal  eVarazdin, tijekom utorka stizale i iz drugih dijelova županije gdje je vjetar rušio stabla i nanosio štetu kućama.

Na obali je jaka bura stvarala probleme u prometu. Tijekom dana je za sav promet bila zatvorena autocesta A1 od Svetog Roka do Posedarja, a u večernjim satima je otvorena samo za osobna vozila.  Za sav promet, zbog olujnog vjetra, zatvorena je državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno zatvorena je za sav promet zbog olujnog vjetra i snijega na kolniku (vidljivost smanjena na manje od 5 m).

Zimske su jutros bile i najniže minimalne temperature. Na Biokovu se temperatura spustila do -8.9°C.  Na Zavižanu se najniža temperatura spustila do -8.3°C, a ona najviša dnevna nije prelazila -5.1°C. Srednja dnevna temperatura  je danas iznosila -7°C, što je za oko 2°C niže i od prosječne srednje dnevne temperature za sredinu zime odnosno na prijelazu iz siječnja i veljaču.

Mraza je jutros bilo i u ostalim gorskim krajevima (Puntijarka -4,5°C, Parg -2.2°C, Gospić -0.5°C, Bilogora 0°C). U nizinama je (na 2m visine) izmjereno od 0.1°C (Gradište) do 3.2°C (Karlovac). Uz obalu su minimalne temperature imale vrijednosti do 4 do 7°C.  Najviše dnevne su u nizinama unutrašnjosti gotovo posvuda bile jednoznamenkaste. Kretale su se od 4 do 9°C, te 10°C u Karlovcu.  Na Jadranu su se najviše dnevne temperature kretale od 10 do 13 ili 14°C.

Proljetni snijeg na Medvednici. Foto: Krešimir Lovrić Photography

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Fotografija Crometeo.

Najviše dnevne temperature 20.4.2017. (www.pljusak.com)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned