Monday, Aug. 2, 2021

Zima za kraj godine

Autor:

|

24.12.2014

|

Kategorije:

Zima za kraj godine

I Badnji dan je u unutrašnjosti donio dosta sunca i topline  neuobičajene za kraj godine.  Jutro je na zapadu Slavonije i  dijelu središnjih krajeva unutrašnjosti donijelo uglavnom slab mraz. Najhladniji je bio Slavonski Brod gdje se temperatura jutros spustila do -4°C.  Najviša dnevna je pak bila čak za 17°C viša i iznosila je 13°C.  Najviše dnevne temperature su se  u nizinama unutrašnjosti kretale od 12 do15°C.  I dalje je  hladno samo u najvišem gorju, pa se je  tako na Zavižanu danas temperatura kretala od -1 do 1°C.

Na oblačnijem Jadranu od 12°C na sjeveru do 15°C na jugu. Najtopliji su bili Hvar sa 16°C i Komiža sa 16.5°C.

Nakon što je  u dosadašnjem dijelu klimatološke (i kalendarske) zime izostao zimski ugođaj, posljednji dani godine  donose izraženiju zimsku promjenu vremena.   Čini se da će niz kišnih ciklona koje su obilježile 2014. godinu dobiti ozbiljnu  konkurenciju u skorom izboru za Naj meteorološki događaj godine.

Teren za izraženiju zimsku promjenu vremena koja stiže krajem tjedna i početkom novog, u noći od četvrtka na petak i tijekom  petka najprije će pripremiti frontalni poremećaj koji će se  sa sjevera preko naših krajeva  brzo premještati prema jugoistoku kontinenta. Plitka ciklona (Hektor) koja će su petak formirati nad južnim Jadranom brzo će odmaknuti nad jugoistok.  Hektor će donijeti jače zahlađenje, pa se snijeg osim u gorju očekuje i u nizinama unutrašnjosti, kao i u unutrašnjosti Dalmacije. Na Jadranu će zapuhati jaka i olujna bura s orkanskim udarima.  Ipak, oborine s ovim prodorom neće biti obilne. Brzo razvedravanje koje će na zapadu početi u petak poslijepodne, u noći na subotu i tijekom subote će se širiti na istok i jug zemlje.

Stabilizacija vremena tijekom subote će biti samo kratkotrajna, jer će drugi dio vikenda i početak slijedećeg tjedna obilježiti nova, izraženija ciklona koju ćemo nazvati Ines.  Biti će to prava zimska ciklona koja će donijeti obilan snijeg  u  gorju,  a snijega  će biti  i u nizinama unutrašnjosti.   Nakon juga na Jadranu će s odmicanjem ciklone ponovo zapuhati bura. Hoće li osim kiše i uz obalu  biti snježnih iznenađenja, ostaje da se vidi  u slijedećim analizama.

Zasad je sigurnije  reći da će posljednji  dani godine donijeti jako zahlađenje u cijeloj zemlji, pa bi se Nova godina na otvorenom mogla dočekati uz vrlo niske temperature, u unutrašnjosti uz snijeg na tlu i dvoznamenkaste minuse?

Hoće li očekivano jako zahlađenje „pokvariti“ očekivane temperaturne rekorde koje bi mogla postaviti 2014. godina.  Posebno će biti zanimljivo pratiti „stanje“ na meteorološkim postajama sa dugim nizom mjerenja. Tako ćemo slijedećih dana pratiti da li će na zagrebačkom Griču 2014. postati najtoplija godina u više od 150 godina dugoj povijesti meteoroloških mjerenja.  Za Zavižan je vrlo izgledno da će 2014. godina (koja je već  postala rekordna po količini oborina) postati i najtoplija godina u povijesti mjerenja. Iako će zadnji dani sniziti srednju prosinačku temperaturu, da bi bio ugrožen  godišnji temperaturni rekord trebalo bi da u slijedećih tjedan dana srednja temperatura bude ispod -13°C.

Prije uzbudljivih zimskih događaja koji nas očekuju između Božića i Nove godine i danas donosimo galeriju lijepih „crvenih“ zalazaka u kojima su uživali stanovnici unutrašnjosti

Naslovna fotografija:  prognozirane temperature u utorak 30.12.2014. ujutro (GFS/maps.meteoadriatic.net)

Čaroban zalazak u zagrebačkoj Dubravi. 24.12.2014. Foto: Zvonimir Katančić

 

Čarobne boje nakon zalaska u Ivancu. 24.12.2014. Foto: Domagoj Sever

Još jedan zagrebački zalazak. 24.12.2014. Foto: Vesna Holjevac Photography

 

Badnji Mjesečev srp netom nakon zalaska Sunca. 24. prosinca 2014.
Foto: Marko Posavec Photography

 

Na kraju dana u Podravini – foto: Mirko Hanžeković

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned