Thursday, Jul. 2, 2020

Zimska anticiklona

Autor:

|

29.01.2018

|

Kategorije:

Zimska anticiklona

Posljednja dekada siječnja protječe u znaku suhog, stabilnog vremena pod utjecajem prostrane anticiklone.  U većini mjesta je bilo iznadprosječno toplo, a najviše dnevne temperature su često i na Jadranu i na kopnu bile dvoznamenkaste i dosezale su do 15°C.  Bilo je i jutarnjih negativnih temperatura, ali bez ikakvih ekstrema.  Po podacima DHMZ-a (Agrobilten) u razdoblju od 22. do 29. siječnja minimalna se vrijednost temperature zraka u unutrašnjosti Hrvatske spustila do -4.8°C (Slavonski Brod i Gospić). Na Zavižanu se temperatura spustila do -5.9°C.  Uzduž Jadrana temperatura se spustila do -0.9°C (aerodrom Pula), a mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin -3.1°C) i Dalmacije (Knin -3.2°C).

Posljednji ponedjeljak u siječnju su obilježile i velike temperaturne razlike. Na sjevernom Jadranu  i dijelu srednjeg Jadrana cijelog je dana  prevladavalo je tmurno vrijeme uz maglu i nisku naoblaku. Najviše dnevne temperature su se na sjeveru Jadrana kretale od 8 do 10°C. U Dalmaciji je bilo više sunčanog vremena uz najviše dnevne temperature od 11°C u Zadru do 14°C u Dubrovniku.

U unutrašnjosti je najviša dnevna temperatura ovisila o trajanju  magle i niske naoblake. U Karlovcu je temperatura dosegnula tek 3.°1°C, a u Križevcima 4.0°C.  U Gospiću je nakon jutarnjih -3°C danju temperatura porasla do 13.3°C.  U Slavoniji je, uz pretežno sunčano vrijeme temperatura porasla do 14.8°C (Osijek). Samo desetinku stupnja Celzija manje je izmjereno u Ogulinu (14.7°C).

Zabilježimo i da je danas na Plitvicama u 15 sati izmjereno čak 17.8°C (podatak o maksimalnoj dnevnoj temperaturi nije večeras poznat).  Istovremeno je u Karlovcu izmjerena temperatura od 3.6°C.

Po visini je pritjecao topliji zrak, pa je danas bila izražena  temperaturna inverzija. Tako je danas u Gorskom kotaru, točnije u Pargu kraj Čabra izmjerena temperatura od čak 14.6°C. Ipak, siječanjski temperaturni rekord nije bio ugrožen. On je za 3.2°C viši od današnjeg maksimuma i izmjeren je baš na današnji datum (29. siječnja) 2002. godine.

Na zagrebačkoj gori (Puntijarka) temperatura se danas popela do 13.°C.  Na velebitskom Zavižanu danas je izmjerena maksimalna temperatura od 9.9°C, a u 19 sati je izmjereno 95 cm snijega.

Nakon još u većem dijelu zemlje stabilna i zadnja dva dana siječnja, početak veljače, ipak donose promjenu. Izraženija fronta trebala bi donijeti u četvrtak i petak dosta oborina uz zahlađenje.

 

Naslovna slika: Pogled s kule na Vojaku, 29.1.208. – foto: Palmina Dujmešić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned