Saturday, Jul. 4, 2020

Zimska ciklona: Snijeg, orkanska bura…

Autor:

|

13.11.2017

|

Kategorije:

Zimska ciklona: Snijeg, orkanska bura…

Nova genovska ciklona (Melisa) donijela je tijekom ponedjeljka zimski ugođaj u našoj zemlji. Prve oborine su na sjeveru Jadrana i u zapadnim krajevima unutrašnjosti počele već u nedjelju navečer. Kiša je u gorju brzo tijekom noći zbog pritjecanja hladnog zraka brzo prešla u snijeg. Tako je već u jutarnjem mjerenju visine snježnog pokrivača u 7 sati u Pargu (Čabar) izmjereno 10 cm snijega, u Delnicama 7 cm, a u Crnom Lugu i na Puntijarci 4 cm.

Snijeg je nastavio padati i tijekom dana pa je u 19 sati po podacima DHMZ-a u Pargu (Čabar) izmjereno  27 centimetra snijega, a slijede Zavižan 26, Gospić 12, Sljeme 7 i Ogulin 2 centimetra snijega. Snijeg je zabijelio i Učku u Istri, ali i planine riječkog zaleđa. Kratkotrajno je snježnih pahulja ujutro bilo i u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.

Uz snijeg u gorju na sjeveru Jadrana je mjestimice pala i obilnija kiša. Na jugoistoku Istre ujutro je bilo i tuče (područje Marčane).  Do 20 sati, prema podacima mreže postaja pljusak.com, najviše kiše je palo u Marčelju, čak 130 litara po kvadratom metru. Slijede Umag 97, Brešca 81, Poljane 78, Roč 72, Umag 71 itd.

Od podataka DHMZ-a o količini oborine u zadnja 24 sata (do 19 sati), najviše je izmjereno u Pargu (67 mm)  i  Malom  Lošinju (52 mm). Slijede: Pula aerodrom 46, Gospić 38, Zavižan 31, Krapina 30.7, Rijeka i Senj 30, Ogulin 29, Puntijarka 26, Pazin i Sisak 20…Na istoku i jugu je zasad,  do večernjih sati palo najmanje oborine

Osim snijega, dan je obilježila bura koja najjača bila na sjevernom Jadranu. Na Krčkom mostu je u ranim večernjim satima izmjeren udar od čak 169 km/h! Udari bure u riječkoj zračnoj luci, kao i u Senju bili su do 137 km/h.

U Puli su, piše Glas Istre, tijekom jutarnjih sati uslijed orkanskih naleta bure popucali privezi na gradnji 520 te se brod približio i u konačnici udario u jedno veće plovilo i sam mol unutar luke Pula. Brod je zaustavljen i osiguran, radnici i posada iskrcani te se radi na utvrđenju stanja i okolnosti. S obzirom na udare bure i visinu nogu platforme, materijalna šteta je ozbiljna, no manja od one kakva je mogla biti s obzirom na jačinu naleta bure. Sve interventne službe Uljanika reagirale su pravovremeno, ozlijeđenih nije bilo.

Snijeg i bura stvaraju probleme  prometu.  HAK u večernjem izvještaju javlja da su za sav promet zatvorene ceste: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,  dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena, Krčki most, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC218 Bruvno-Mazin-Dobroselo (snježna vijavica). Na otvorenim cestama kroz Gorski Kotar i Liku obvezna je zimska oprema.

I temperature su u većem dijelu zemlje već u rano poslijepodne bile prave zimske. U 14 sati u nizinama unutrašnjosti izmjereno je od 4 do 6 ili 7°C. U gorskim krajevima je bilo oko 0°C ili niže (na Zavižanu se u 14 sati temperatura spustila na -6°C).

Uz buru hladno je bilo i na sjeveru Jadrana (5 do 7°C) te u sjevernoj Dalmaciji. Tako je u 14 sati u Šibeniku izmjereno 8.3°C, a istovremeno je u Splitu temperatura iznosila 16.5°C, a u Pločama 18.8°C.  U 20 sati se zahlađenje proširilo i do Splita (8.4°C), a južnije su temperature još uvijek bile dvoznamenkaste.

U 21 sat na Zavižanu uz temperaturu od -6°C puše i bura brzinom 108 km/h. Takva kombinacija daje osjet temperature (indeks hlađenja) od -20°C. Istovremeno je u Dubrovniku puše jugo brzinom 25 km/h i temperaturu od 14.5°C. A na Biokovu je u 21 sat +2.2°C uz jugo od 14 km/h.

Krčki most – foto: Goran Gajić

Ražanac 13.11.2o17 – Foto: Luka Papić Photography

Plitvička jezera – foto: Silvio Marcus Milanko

Prvi ovosezonski snijeg na Sljemenu, 13.11.2017. – Foto: Diana Tratar

Mali Lošinj – foto: Sandro Puncet

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned