Friday, Jan. 22, 2021

Zimska slika: Sunčani i topliji Jadran, oblačna i hladnija unutrašnjost

Autor:

|

26.10.2014

|

Kategorije:

Zimska slika: Sunčani i topliji  Jadran, oblačna i hladnija unutrašnjost

Nakon  što je  vrijeme  u proteklom tjednu  obilježila ciklona Antonela, tijekom vikenda je  jačao utjecaj anticiklone sa sjeveroistoka kontinenta. Prelazak  na zimsko računanje vremena pratila je i  meteorološka slika koja je česta u hladnijem dijelu godine  kada smo pod utjecajem kontinentalne anticiklone.

Danas je tlak zraka u  unutrašnjosti  premašio visokih 1030 hPa (večeras je dosegnuo i 1033 hPa), dok je na jugu Jadrana  tlak za desetak hPa niži.

Tako je posljednja listopadska nedjelja na Jadranu donijela obilje sunčanog vremena, ali uz umjerenu i pojačanu buru.  Zatvaranja cesta  zbog bure danas nije bilo, ali su i večeras dionice autocesta podno  Velebita i od Delnica do Kikovice, kao i Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene otvorene samo za osobna vozila. Unatoč buri, najviše dnevne temperature su se na Jadranu  kretale od 15°C na sjeveru do 20 ili 21°C (Makarska) na jugu.

Nad kopnenim se krajevima danas zadržavalo  pretežno oblačno, a u jutarnjim je satima bilo i magle. Najviše dnevne temperature su bile ujednačene i kretale su se od 8 do 10°C, ponegdje u Slavoniji i Lici je temperatura dosegnula i 11 ili 12°C.

Najhladnije je bilo u najvišem gorju.  Na Zavižanu je danas zabilježen još jedan tzv. studeni dan (i najviša dnevna temperatura je manja od 0°C), treći od zadnja četiri. Danas se temperatura kretala od -2.3°C do -0.8°C.  Posljednjih pet dana u nizu su na Zavižanu bili tzv. hladni dani (minimalna temperatura je manja od 0°C). U listopadu na Zavižanu prosječno  bude devet takvih dana, tako će do kraja mjeseca taj prosjek biti i dostignut.  Večeras je na Zavižanu izmjereno  36 cm snijega.  Podsjetimo da je u petak navečer izmjereno 40 cm snijega, čime je izjednačena treća najveća visina snijega za listopad u povijesti mjerenja (iz listopada 1986. godine). Kako se do kraja mjeseca ne očekuju nove oborine listopadski rekordi od 43 cm (1956. godina) i 87 cm (1974.) će „preživjeti“. U 21 sat na Zavižanu i dalje  puše jaka  bura od 11 m/s, što uz temperaturu od -3°C daje osjet hladnoće od -11°C.

Maksimalne temperature zraka 26.10.2014. (pljusak.com)

Sunčani dan u Makarskoj – foto: Toni Katić

 slika

slika

Burna kapa u zaleđu Vinodolskog, 26.10.2014. Foto: Goran Gajić Photography

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned