Saturday, Jul. 4, 2020

Zimske temperature na kraju kalendarske jeseni

Autor:

|

20.12.2017

|

Kategorije:

Zimske temperature na kraju  kalendarske jeseni

Posljednji dani kalendarske jeseni protječu uz stabilne vremenske prilike. Na vrijeme utječe prostrana europska anticiklona. Tlak zrak je posvuda visok i kreće se danas od 1028 hPa  na jugu Jadrana do 1035 hPa u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti.

Zimske hladne anticiklone često donose i dosta oblaka u kopnenim krajevima, a tako je bilo i danas, osobito ujutro i prijepodne. Povremeno je u unutrašnjosti zalepršala i pokoja pahulja snijega. Jutros je, po podacima DHMZ-a na meteorološkoj postaji Parg Čabar izmjereno i 2 cm novog snježnog pokrivača, a ukupno je bilo 8 cm snijega. Ipak, popis mjesta s snježnim pokrivačem je, na samom pragu kalendarske zime kratak. Jutros je snijega osima u Pargu bilo i na Bilogori (2 cm), u Daruvaru (1 cm), Gospiću (4 cm),  Sljemenu (19 cm). Najviše snijega ima na Zavižanu, točno 1 metar.

Na Zavižanu posljednjih dana vlada prava zima. Posljednja tri dana su na Zavižanu „ledeni“ dani, a to su dani u kojima se minimalna temperatura spušta ispod -10°C. U srijedu ujutro je izmjereno -13.0°C, a dan ranije -12.8°C.  Najviša dnevna je bila tek za nekoliko stupnjeva veća. Danas je izmjereno najviših -8.6°C. Današnja srednja dnevna temperatura na Zavižanu je iznosila -9.6°C, što je za oko 6°C niže od prosjeka za početak zadnje dekade prosinca.

U Gorskom kotaru i Lici jutros su se minimalne temperature spuštale do -11°C. Najhladnije je bilo u Jelvici (pljusak.com) gdje se temperatura spustila do -11.4°C. U nizinama unutrašnjosti su u srijedu ujutro izmjerene minimalne temperature od -5 do -2°C. Mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin -4.4°C) i Dalmacije (Sinj -6.5°C). Mraza je bilo i uz obalu. Minimalne temperature (izmjerene na standardna 2 metra visine) su se kretale od 0 do 2 ili 3°C. A temperature pri tlu (na 5 cm visine) su se i na Jadranu spuštale jutros i do -6°C koliko je izmjereno u Šibeniku. U Rijeci je pri tlu izmjerena temperatura od -5°C, a u Zadru i Šibeniku -2°C.

Najviše dnevne temperature su u nizinama unutrašnjosti tek malo prešle 0°C, pa je u većini mjesta izmjereno od o do 2°C. Hladno je, uz buru bilo i na Jadranu uz najviše dnevne temperature od 6 do 9°C. Prema večeras dostupnim podacima DHMZ-a, ni u „najtoplijem“ Dubrovniku najviša dnevna temperatura nije bila dvoznamenkasta. Izmjereno je najviših 9.7°C.

Jutarnjih minusa će biti i prvog dana kalendarske (astronomske) zime koja počinje u četvrtak 21. prosinca u 17 sati i 28 minuta. U unutrašnjosti će ih biti i do kraja tjedna tj. do Božića, a zatim nam posljednji tjedan u godini donosi opet južinu i zatopljenje. Tako da (i ove godine) neće biti bijelog Božića. Malo snijega (ali i kiše) može pasti u unutrašnjosti tijekom subote, ali se ne očekuje stvaranje snježnog pokrivača.

Naslovna slika: Vjetrobransko staklo automobila
Foto: Denis Flego Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned