Saturday, May. 30, 2020

Zimski kraj studenog

Autor:

|

28.11.2018

|

Kategorije:

Zimski kraj studenog

U Slavoniji  i Banovini jutro je osvanulo uz tanji snježni pokrivač. Po podacima DHMZ-a najviše snijega je izmjereno u Hrvatskoj Kostajnici, 5 cm. U Slavonskom Brodu i Goricama kod Nove Gradiške izmjerena su 3 cm snijega, a na ostalim postajama 1 do 2 cm.  Malo snijega (2 cm) je zabijelilo i Plitvička jezera.  Na Zavižanu je izmjereno tek 2 cm snijega.  U noći od utorka na srijedu snijeg je padao i na dalmatinskim planinama.

Snijeg je još povremeno padao i tijekom prijepodneva, ali bez značajnije akumulacije. Poslijepodne i navečer se djelomice razvedrilo.

Ciklona koja je proteklih dana lokalno donijela i veće količine kiše je odmaknula na jugoistok, a sa sjeveroistoka kontinenta je na rubu snažne anticiklone, u naše krajeve počeo pritjecati osjetno hladniji zrak.

Najviše dnevne temperature su se u nizinama unutrašnjosti kretale od 2 do 4°C, a na Jadranu od samo 5°C u Senju do 15°C u Makarskoj. Najhladnije je bilo u višem gorju. Na Zavižanu je maksimalna temperatura porasla tek do -6°C, a minimalna temperatura se spustila do -10°C.

Dan je obilježila i jaka i olujna bura s orkanskim udarima.  Najjača je bila podno Velebita. Najjači udar bure je do jutra  izmjeren u Prizni, 168 km/h.

Zbog bure su i u srijedu navečer i dalje za sav promet zatvorene dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te  Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Zimski ugođaj na meteorološkoj postaji Gradište, 28.11.2018. – foto: Ivan Baboselac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned