Sunday, Jul. 5, 2020

Zimski kraj veljače

Autor:

|

18.02.2018

|

Kategorije:

Zimski kraj veljače

Nova promjena vremena u meteorološki dinamičnoj  veljači započela je krajem subote i u noći na nedjelju kada je na vrijeme počela djelovati nova sredozemna ciklona. Naoblačenje s oborinama najprije je zahvatilo sjeverni Jadran, gorske te zapadne krajeve unutrašnjosti. Na Jadranu je padala kiša, a u gorju snijeg, dok je u nizinama bilo i kiše i snijega.

U gotovo cijeloj zemlji je do jutra bilo barem malo oborine, a suho se uglavnom zadržalo na jugu Jadrana. Najviše oborine je do jutra palo na sjeveru Jadrana, osobito jugu Istre. Po podacima DHMZ-a, u zadnja 24 sata (do 7 sati ujutro) na postaji Pula aerodrom je palo 26 litara kiše, a u Puli 25 litara. Slijedi Poreč s 19.3 litara kiše, Krk  17,  Rijeka aerodrom  15.7, Rijeka 14.4, Kukuljanovo i Pag 14, Zavižan 13.9, Pazin 13.7, Bakar 12, Rab 11.4,  Karlovac i Mali Lošinj 11.1, Crni Lug 11, Senj 10.5, Bednja, Zagreb aerodrom i Sisak  10..

Na postaji Pula aerodrom je u razdoblju od 7 do 13 sati palo novih 18 litara kiše, pa je aktualna ciklona već donijela solidnu količinu od 44 litre kiše.

Novog snijega je do jutra, uglavnom u gorju palo do nekoliko centimetara. Najviše, 8 cm novog snijega je izmjereno na Puntijarci, a njegova visina jutros iznosi 77 cm. U Pargu jutros ima 55 cm snijega (6 cm novog).  Od nižih predjela jutros je novi snijeg zabilježen u Bednji (ukupn0 19 cm, 2 cm novog) te Karlovcu (10 cm, ukupno  1 cm novog).  Snijeg pada i na Učki i Ćićariji, a snježnih pahulja ima i u riječkom zaleđu.

Najviše snijega, po podacima s DHMZ postaja i dalje ima na Zavižanu. Jutros je izmjerena visina od 192 cm, što je za 6 cm više u odnosu na subotu ujutro.

Snijeg, osobito u gorju pada i dalje tijekom dana, a biti će i u tjednu koji je pred nama.

Treća dekada veljače, odnosno posljednja dekada klimatološke zime donosi  pravi zimski ugođaj. Ciklona nad srednjim Sredozemljem će i  slijedećih dana, osobito sredinom tjedna utjecati na vrijeme u našim krajevima. U unutrašnjosti se uglavnom očekuje snijeg uz stvaranje novog  snježnog pokrivača, obilniji u gorskim krajevima. Uz jaku i olujnu buru malo snijega može biti i uz obalu sjevernog Jadrana te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Čini se da bi se i posljednjih dana veljače moglo nastaviti pravo zimsko vrijeme. Prognostički modeli najavljuju stvaranje snažne anticiklone iznad sjevernih dijelova našeg kontinenta. Po rubu te anticiklone predviđa se prodor vrlo hladnog sibirskog zraka prema europskom kopnu.  Za detalje o tom mogućem polarnom prodoru treba još pričekati nekoliko dana. Za naše  krajeve će posebno biti zanimljivo kako će Sredozemlje reagirati na  prodor vrlo hladnog zraka. U slučaju razvoja sredozemne ciklone, snježna zima bi se mogla produžiti do kraja mjeseca te protegnuti i na početak ožujka.

 

Naslovna slika: Delnice u hladno zimsko jutro, 17.2.2018. – foto: Nedeljko Mandić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned