Sunday, Jul. 5, 2020

Zimski petak

Autor:

|

14.12.2018

|

Kategorije:

Zimski petak

Vremenske prilike su i tijekom petka bile pod utjecajem ciklone s zapadnog Sredozemlja. U unutrašnjosti pada snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. U četvrtak, 13. prosinca ujutro, prije početka djelovanja ciklone  samo je  na dvije meteorološke postaje izmjeren snježni pokrivač. U Pargu je bilo izmjereno 3 cm, a na Zavižanu 9 cm.

Prema podacima DHMZ-a (mjerenje u 19 sati) najviše snijega ima na velebitskom Zavižanu, 35 cm.  U Gospiću je izmjereno 30 cm, u Pargu 14, Novoj Gradiški 13, Slavonskom Brodu 12, Karlovcu i Županji 10, Sisku 8, Daruvaru 7…  U ostalim krajevima unutrašnjosti je u petak navečer izmjereno od 1 do 5 cm snijega. Snijeg je padao i u unutrašnjosti Dalmacije, pa je u Kninu izmjereno 5 cm.  Zabilježimo i 2 cm snijega u Senju.  Snijeg pada i dalje, pa će  snježna statistika u subotu ujutro sadržavati i više mjesta  i veće visine  snijega.

I dok se na većem dijelu sjevernog Jadrana tijekom petka zadržalo suho vrijeme, a krajem dana je došlo i do razvedravanja, u Dalmaciji je pala i obilnija kiša. U zadnja 24 sata (do 19 sati u petak navečer), je prema raspoloživim podacima najviše kiše, 33 litre palo na aerodromima Ćilipi i Split Resnik.  Još neke veće količine su bile:  Lastovo 31, Hvar i Makarska 30, Šibenik i Split 28, Dubrovnik 25…

U gorskim krajevima je petak bio studeni dan, s najvišom dnevnom temperaturom ispod 0°C, uglavnom od -4 do -1°C.  Na Zavižanu je maksimalna temperatura dosegnula tek -8.6°C..  Najviše dnevne temperature u nizinama unutrašnjosti su se kretale od 0 do  2°C. Na sjevernom  Jadranu su uz obalu  izmjerene vrijednosti do 4 do 6°C, a na otocima i do 8°C. U  sjevernoj i srednjoj Dalmaciji su izmjerene najviše dnevne temperature od 6 do 8°C, a najtoplije je bilo južnije od Makarske s temperaturama od 10°C (Makarska) do 15.3°C (Dubrovnik). Tako je razlika najviših temperatura između Zavižana i Dubrovnika iznosila 23.9°C.

Snježna večer u Županji, – foto: Josip/Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned