Thursday, Jul. 9, 2020

Zimski početak godine: Orkanska bura, snijeg

Autor:

|

03.01.2019

|

Kategorije:

Zimski početak godine: Orkanska bura, snijeg

Prvi dani siječnja 2019. godine donose zimski ugođaj, iako (barem zasad)  bez većih količina snijega. Hladni zrak sa sjevera kontinenta se spustio do Sredozemlja. Naši se krajevi nalaze između ciklone nad Egejskim morem i snažne anticiklone sa središtem nad zapadnom Europom.  A takva sinoptička situacija uzrokuje vrlo vjetrovito vrijeme i na kopnu i na moru.

DHMZ je izdao posebno priopćenje u kojem ističe da su u četvrtak 3. siječnja zabilježeni olujni udari vjetra  u sjevernim kopnenim krajevima, primjerice na Bilogori.  A na Jadranu, osobito u Dalmaciji velike probleme je stvarala olujna i orkanska bura.

Na mostu Krka kod Skradina izmjereni su udari najjači udari, od 170km/h.

Po podacima DHMZ-a  u Jasenicama su izmjereni orkanski udari bure od 43.6 m/s (157 km/h), a početkom dana je i srednja brzina vjetra bila orkanska. U Makarskoj su izmjereni udari bure od 154 km/h, a u Splitu od 146.5  km/h.

Bura je počinila dosta štete u srednjoj Dalmaciji.  HRT javlja da je u Posedarju bura  uništila desetak krovova, šteta je 100-postotna. Stradali su i automobili, crjepovi su završili u vjetrobranskim staklima, masline su iščupane iz korijena.

U večernjim satima je sjeverozapadne i središnje krajeve unutrašnjosti iznenadio izraženiji pljusak snijega. U kratko vrijeme je gusti snijeg zabijelio i Zagreb.

Jutarnje temperature su posvuda u unutrašnjosti bile negativne. U nizinama su se kretale od -3 do 0°C, dok je u gorskim krajevima bilo hladnije. Na Zavižanu je izmjerena minimalna temperatura od -13.0°C, a na Puntijarci od -8.1°C. Na Jadranu su izmjerene minimalne temperature od 0.1°C u Šibeniku do 3.0°C u Malom Lošinju. Danju su u gorskim krajevima najviše dnevne temperature ostale negativne. U nizinama su se kretale od 2 do 4°C, a na moru od 6 do 8°C.

Snijeg u Zagrebu, 3.1.2018. – foto:  Tin Juginović

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned