Friday, Jul. 10, 2020

Zimski početak klimatološkog proljeća: Temperature do -23°C, snijeg na Jadranu, pa zatopljenje

Autor:

|

01.03.2018

|

Kategorije:

Zimski početak klimatološkog proljeća: Temperature do -23°C, snijeg na Jadranu, pa zatopljenje

Klimatološko proljeće, koje je službeno započelo s prvim danom mjeseca ožujka, započelo je s pravim zimskim vremenom.   Uz vrlo niske jutarnje temperature zraka, dan je obilježio i snijeg koji je zabijelio mnoga mjesta duž obale.  A sve je, u pravom ožujskom stilu završilo s brzim zatopljenjem, osobito u Dalmaciji.

Zabilježimo najprije novi temperaturni rekord za najnižu temperaturu izmjerenu u mjesecu ožujku u Slavonskom Brodu. Od danas taj rekord iznosi -17.4°C. Dosadašnji rekord od -14.6°C (od 7. ožujka 2005. godine) je tako premašen čak za 2.8°C.

Minimalne temperature prvog dana ožujka su se u na sjeverozapadu i istoku zemlje spuštale i ispod -20°C. Prema podacima DHMZ-a najhladnije je, čak s -23°C jutros bilo u Bednji, Belom Manastiru i Brestovcu.

U Varaždinu se temperatura spustila do -21.4°C, što je za 2°C više od rekordno niske temperature za mjesec ožujak (-23.4°C od 1.3. 1963. godine)

U Osijeku se temperatura spustila do -20.5°C. To je samo za 0.5°C više od apsolutnog temperaturnog minimuma za mjesec ožujak. Tih, za ožujak rekordno niskih -21.0°C u Osijeku je izmjereno 7. ožujka 1987. godine (meteorološki podaci postoje od 1899. godine).

U Križevcima je jutros izmjereno -18.4°C. To je bilo samo za 0.3°C više od rekorda za ožujak (-18.7°C od 2.3.1963).  Vrijedi zapamtiti i -19°C izmjerenih u Daruvaru i Koprivnici.

U većini mjesta u kopnenim krajevima minimalne temperature prvog dana ožujka su se kretale od -13 do -18°C.

Jutro je bilo vrlo hladno i u unutrašnjosti Dalmacije (Sinj -9°C, Imotski i Knin -7°C). Negativne jutarnje temperature, od -5 do -1°C su izmjerene i duž većeg dijela obale. U Malom Lošinju i Lastovu je izmjereno 0°C, Dubrovniku 1°C, a na Palagruži 2°C.

Iako su i najviše dnevne temperature u kopnenim krajevima ostale negativne, one su bile osjetno više od jutarnjih. Kretale su se od -7 do -4°C. Današnje „zatopljenje“ se najviše osjetilo u višem gorju. Tako je na Zavižanu, nakon jutarnjih -15.2°C najviša dnevna temperatura porasla do -1.5°C.  Na Jadranu su nakon jutarnjih  temperaturnih minusa najviše dnevne temperature imale pozitivan predznak i kretale su se od 2°C u Senju do čak 11,5°C u Makarskoj, a na Palagruži je izmjereno i 12.3°C.

Uz ekstremno niske jutarnje temperature prvi dan ožujka je obilježio i snijeg koji je u jutarnjim satima počeo padati u mnogim mjestima duž obale, od Istre  pa do juga Jadrana.  Uz zatopljenje snijeg je najprije u Dalmaciji prešao u kišu, a u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima kiša je sve češće zamjenjivala snijeg i na sjeveru Jadrana te u unutrašnjosti Istre.   Zabilježena je i pojava kiše koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom.

U kopnenim krajevima je tijekom dana padao snijeg, a prema podacima DHMZ-a od 19 sati (za mjesta u kojima se mjeri visina snijega i navečer) palo je do nekoliko centimetara novog snijega.  U Pazinu je palo 7 cm snijega.

Razlog brzom zatopljenju je pritjecanje toplijeg zraka na prednjoj strani prostrane ciklone čiji se centar nalazi nad Biskajskim zaljevom.  Dolazak toplijeg zraka po visini početkom vikenda će imati za posljedicu čestu pojavu opasne kiše koja će se smrzavati u dodiru s još uvijek hladnom podlogom.

Ledeno svitanje jutros na Šoderici, autor Miroslav Blažek – Kina:

 

Omiš, 1.3.2018. foto: arkaj/Crometeo forum

Permani (riječko zaleđe), 1.3.2018. – foto. Dabijel/Crometeo forum

Labin, 1.3.2018. – foto: Nedeljko Mandić

Pula – foto: Thunder/crometeo forum

Viškovo – foto:bkej/Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned