Saturday, Jul. 4, 2020

Zimski solsticij: Stigla i kalendarska zima

Autor:

|

21.12.2018

|

Kategorije:

Zimski solsticij: Stigla i kalendarska zima

U petak 21. prosinca  u 23 sata i 23 minuta po srednjoeuropskom vremenu nastupa  zimski solsticij ili suncostaj. To je trenutak kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem. Tada je južni pol najviše priklonjen Suncu, a Sunčeve zrake su okomite na južnu obratnicu, na 23°27′ južne geografske širine.

Sjeverni pol je, nasuprot tomu, najviše otklonjen od Sunca i na sjevernoj polutki je noć najdulja, a dan najkraći. Zimski suncostaj je početak tzv. kalendarske (astronomske) zime na sjevernoj polutki, a događa se 21. ili 22. prosinca. Na južnoj polutki istovremeno počinje ljeto. Klimatološka zima započela je prvog dana prosinca. Zima, barem ona kalendarska u našim krajevima potrajati će do 20. ožujka 2019. kada će nastupiti proljetna ravnodnevnica, čime će početi astronomsko proljeće.

Posljednji dan kalendarske jeseni je u našim krajevima donio dosta  oblaka. Fronta koja je tijekom četvrtka  donijela oborine u većem dijelu zemlje je napustila naše krajeve. Još je u noći na petak i u petak ujutro oborina bilo u Slavoniji i na jugu Jadrana. Padala je kiša koja se u Slavoniji još ponegdje ledila u dodiru s hladnim tlom. Na dubrovačkom području je bilo i više kiše, pa su u zadnja 24 sata pala 41 litra kiše na kvadratni metar.  Ujutro i prijepodne je u kopnenim krajevima česta bila magla.

Jutarnje minimalne temperature su  u unutrašnjosti bile uglavnom negativne (od -5.5°C u Slavonskom Brodu do -0.2°C u Zagrebu Maksimir). Na Jadranu su se kretale od 6°C na sjeveru do 10°C na jugu.

Posljednji dan jeseni je prekinuo i niz od nekoliko uzastopnih studenih dana na istoku Slavonije. Najviše dnevne temperature su, zbog pritjecanja toplijeg zraka i jačanja jugozapadnog vjetra posvuda bile pozitivne i kretale su se od 1.5°C na istoku Slavonije (Osijek) do 9.5°C u Daruvaru. Na Jadranu je izmjereno od 11 do 16°C.

Snijega je u petak ujutro još bilo na većini postaji  u Slavoniji, Moslavini te u gorju. Najviše  snijega je u petak ujutro izmjereno na Zavižanu, 41 cm. Na Plitvicama je izmjereno 14 cm snijega, u Gradištu i Vukovaru 12 cm, a u Gospiću 11 cm. Na nekoliko lokacija (Đakovo, Hrvatska Kostajnica, Puntijarka, Požega, Vinkovci) je izmjereno 10 cm.  Ostale visine snježnog pokrivača su bile jednoznamenkaste.

Početak kalendarske zime ne donosi zamjetniju zimsku promjenu vremena.

Južina i iznadprosječna toplina obilježit će prve dane kalendarske zime, uz povremenu kišu. Hladna fronta će naše krajeve zahvatiti na Badnjak, uz pritjecanje hladnijeg zraka od Božića. Na Jadranu se očekuje bura, a u unutrašnjosti sjeverni vjetar.   Do kraja godine je potom izgledno jačanje anticiklone uz suho i stabilno vrijeme,  ali bez izraženijih hladnoća.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned