Saturday, Jul. 4, 2020

Zimski solsticij uz zimu u nizinama unutrašnjosti i proljeće na Jadranu

Autor:

|

21.12.2016

|

Kategorije:

Zimski solsticij uz zimu u nizinama unutrašnjosti i proljeće na Jadranu

U srijedu 21. prosinca u 11 sati i 44 minute (srednjeeuropski vrijeme) na sjevernoj je polutki  započela  kalendarska zima. U to je vrijeme nastupio zimski solsticij ili suncostaj.  To je trenutak kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije tj.  najniže nad obzorjem.  Sjeverni je pol najviše otklonjen od Sunca te je na sjevernoj polutki noć najdulja, a dan najkraći.  Južni je  pol najviše priklonjen Suncu, a Sunčeve zrake su okomite na južnu obratnicu, na 23°27′ južne geografske širine.

U tmurnoj i oblačnoj unutrašnjosti   zimski  je solsticij dočekan uz prave  zimske temperature, dok je istovremeno na sunčanom Jadranu vladao gotovo proljetni ugođaj.    Minimalne jutarnje temperature su posvuda  na kopnu bile negativne. Najhladnije je bilo u Lici i Gorskom kotaru, uglavnom ispod -6°C,  ponegdje je izmjereno i ispod -10°C. Od postaja sa mreže pljusak.com najhladnije je bilo u Lovincu  gdje se temperatura u 7:10 sati spustila na -12.9°C.  Izdvajamo i -10°C u Gospiću i Sinju.  U nizinama su minimalne jutarnje temperature imale vrijednosti između -4 i -2°C. Nakon još jednog dana uz cjelodnevnu maglu,  niske oblake, ponegdje i slab zrnat snijeg i najviše dnevne su zadržale negativan predznak i kretale su se od -3 do 0°C.  Samo su u najvišem gorju temperature porasle iznad 0°C. Tako je na Puntijarci izmjeren maksimum od 3.1°C, a na Zavižanu 6.5°C.

Na Jadranu, također već danima, vlada sasvim drugi ugođaj. Ujutro je samo ponegdje uz obalu zabilježen slab mraz (Ploče -0.5°C, Senj -0.2°C), dok je u većini mjesta izmjereno od 5 do 8°C. Danju su, uz obilje sunca temperature gotovo  posvuda bile dvoznamenkaste, od 14 do 17 ili 18°C. Izuzetak je Senj gdje je uz buru temperatura danas porasla do 8.5°C.

Koliko je velik bio temperaturni raspon danas govori i podatak o temperaturi u 13 sati: U Delnicama je tada izmjereno ledenih -6.4°C, a u Mljetu je bilo čak 24°C toplije, čak 17.8°C.  Veliku temperaturnu amplitudu je danas zabilježio i Pazin, od -2.7°C ujutro do gotovo proljetnih 17.7°C u rano poslijepodne.

 Zimski ugođaj u Remetincu kod Novog Marofa – foto: mmmalta13/Crometeo forum

slika

slika

slika

Zimski ugođaj u Mariji Gorici– foto: darknessfairy/Crometeo forum

slika

slika

slika

slika

Zadarski anticikonalni zalazak, 21.12.2016.
Foto: Davor Strenja Photography

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned