Saturday, Jul. 4, 2020

Zimski travanjski tjedan

Autor:

|

23.04.2017

|

Kategorije:

Zimski travanjski tjedan

Nakon preuranjene topline koja s kraja ožujka i u prvoj polovici travnja, treći je travanjski tjedan donio povratak zime.  Sve je počelo za uskršnji vikend kada je ciklona donijela mjestimične obilne oborine u gorskim krajevima i Dalmaciji. U Zadru je u dva dana tijekom uskršnjeg vikenda palo 67 mm kiše, što je više od mjesečnog prosjeka za travanj (62.5 mm). Na Zavižanu je, nakon dva tjedna bez snježnog pokrivača ponovno pao snijeg.  U tom prvom snježnom valu je palo 18 cm novog snijega.

Nakon kraćeg smirivanja vremena na Uskrsni ponedjeljak u utorak 18. travnja je na vrijeme djelovala ciklona i izražena fronta. Uz osjetno zahlađenje u gorskim je krajevima i u planinama uz obalu pao obilniji snijeg, a u slijedeća dva dana snijeg se u unutrašnjosti spustio i do nizina. Ipak, samo su dvije meteorološke postaje u nizinama izmjerile snježni pokrivač (u Kutjevu i Lipiku je u četvrtak 20. travnja izmjereno 2 cm snijega).  Najviše snijega je palo na Zavižanu. U četvrtak 20. travnja navečer izmjereno je 45 cm snježnog pokrivača.  U Pargu je izmjereno najviših 10 cm snijega, a u Gospiću 4 cm.

U nizinama unutrašnjosti je uglavnom palo od 20 do 40 litara kiše. Najmanje kiše je bilo na sjeverozapadu. Tako je u Varaždinu protekli tjedan donio tek 4.4  litre kiše, a Krapini 9.8 mm. Količina oborina je bila vrlo raznolika i na Jadranu.  Najobilnija oborina je pala u dijelu Dalmacije i na jugu Jadrana.  Istaknimo podatak iz Ploča gdje je 19. travnja, u  24 sata palo 100 litara  kiše, ukupno od ciklone 119 litara.

Nakon što je ciklona odmaknula na jugoistok, a sjeverni vjetar i bura oslabili u petak 21. i subotu 22. travnja su se u većini krajeva unutrašnjosti, kao i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije minimalne temperature spustile ispod 0°C. Mraz je počinio dosta štete u voćnjacima u vinogradima. Sličan scenarij se dogodio i 2016. godine sredinom zadnje dekade travnja.

Po podacima s DHMZ postaja minimalne temperature su tih dana u nizinama unutrašnjosti  spuštale i do -5°C, koliko je 21. travnja ujutro izmjereno u Bednji.  U većini mjesta su izmjerene najniže temperature od -1 ili -2°C.  U Slavonskom Brodu je izmjereno .2.8°C, a u Karlovcu -2.3°C. U gorskim krajevima su se temperature spuštale do -10.3°C (Zavižan). U Pargu Čabar je izmjerena temperatura od -4.6°C, a u Gospiću -4.5°C.   Mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin – 1.6°C) i Dalmacije (Knin -2.4°C).

Naravno, sve navedene temperature su izmjerene na 2 metra visine, a pri tlu, na visini od 5 cm su temperature bile osjetno niže.  U nizinama su na toj visini izmjerene najniže temperature od -3 do -6°C (u Zagrebu Maksimir i -6.6°C). U Pazinu se temperatura na 5 cm spustila do -6.1°C. Negativnih vrijednosti je bilo i na moru (Rijeka  -3.1°C, Poreč -2.7°C, Ploče -2°C).

Naslovna slika: istok Like nakon prvog snježnog vala za vrijeme uskršnjeg vikenda – foto: Silvio Milanko

Karta minimalnih ( na 2 m i 5 cm od tla)  i maksimalnih temperatura u razdoblju od 17.-23.4.2017 . (izvor: DHMZ/Agro bilten)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned