Tuesday, Aug. 3, 2021

Zimski utorak: Snijeg zabijelio i Šibenik

Autor:

|

28.01.2014

|

Kategorije:

Zimski utorak: Snijeg zabijelio i  Šibenik

Ciklona Hera čiji se centar danas nalazio nad srednjim Jadranom donijela je, osobito u srednjoj Dalmaciji meteorološki zanimljiv zimski dan.

Najzanimljivija meteorološka vijest dana je snijeg koji je danas poslijepodne i navečer zabijelio i Šibenik. Na večerašnjem DHMZ popisu mjesta s snježnim pokrivačem tako je i Šibenik sa službenih 1 cm snijega u 19 sati. Zanimljivo isto toliko mjeri i Knin.  Snježnih je pahulja danas  kasno poslijepodne i navečer bilo i u Zadru. Više snijega je danas palo na dalmatinskoj Zagori, na širem području Imotskog.

Šibensko područje je večeras (uz Senj sa 0 °C)  najhladnije na Jadranu. U 21 sat se temperature na tamošnjim meteorološkim postajama se kreću od 0 do 1 °C.  Istovremeno sa na zadarskom području temperature kreću oko 2°C, a na splitskom je izmjereno oko 5°C, uz kišu. Prema jugu je još malo toplije (6 do 8 °C)

Poslijepodne i navečer je snijeg padao i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, te u Gorskom kotaru i Lici. Po podacima DHMZ-a Karlovac večeras ima 5 cm novog snijega, a njegova ukupna visina je 26 cm.

Od podataka o količini oborine izdvojimo Velu Luku na Korčuli sa 37 mm, Hvar Dol sa 28 mm, Korčula grad 27 mm,  Zadvarje 20 mm.  Šibenske postaje mreže pljusak.com mjere (do 22 sata) od 10 do 14 mm oborine. Po podacima DHMZ-a (do 19 sati) najviše oborine je izmjereno u  Komiži 22 mm i Splitu Resnik  12 mm.

Da je utorak bio pravi zimski dan u unutrašnjosti govori i podatak da se najviša dnevna temperatura zadržavala ispod 0°C.  U nizinama se mjerilo uglavnom od -3 do 0°C. Hladnije je bilo u višem gorju. Tako je na Zavižanu srednja dnevna temperatura danas iznosila -10°C, što je oko 6°C niže od prosječne srednje dnevne temperature za kraj siječnja.

 Šibenik – foto: Krešimir Bilušić

Šibenik – foto Ivan Stojanovski

Odmorište Krka

Aržano

Vrbnik kod Knina . foto: Nicolas


Snježna idila u Lici i na A! – foto: Marina Blažević

Benkovac – foto: Elvis Milanko

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned